Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policie ČR a bodový systém

Sdělení ředitelství služby dopravní policie k problematice bodového systému. 

U Staré Vsi nad Ondřejnicí došlo minulý čtvrtek k dopravní nehodě, při které zemřely dvě osoby poté, co řidič nákladního automobilu přejel do protisměru a střetl se zde s projíždějící sanitkou. Média v této souvislosti informují o tom, že řidič kamiónu nasbíral v bodovém hodnocení 12 bodů a dál neoprávněně  usedal za volant.
 
Tragická dopravní nehoda vyvolala v médiích řadu otazníků v oblasti fungování systému a možností obecních úřadů obcí s rozšířenou působností a Policie ČR. V souvislosti s tématem se k veřejnosti dostaly ne zcela přesné informace. Proto bychom problematiku touto cestou rádi vysvětlili.
V úvodu je nutné zmínit, že problematika přidělování bodů za protiprávní jednání v dopravě, nespadá do gesce Policie ČR ale Ministerstva dopravy ČR a pověřených pracovišť registru řidičů obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Úloha Policie ČR v souvislosti s přidělováním bodů končí v okamžiku, kdy policista prostřednictvím informačního systému předá příslušnému pracovišti informaci o spáchaném protiprávním jednání, kterého se dopustil konkrétní řidič.
 
V případě, že řidič dosáhne za svá protiprávní jednání počtu 12 bodů, oznámí příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností neprodleně a písemně tuto skutečnost řidiči a vyzve jej k odevzdání řidičského průkazu a mezinárodního řidičského průkazu nejpozději do 5 pracovních dnů ode dne doručení tohoto oznámení. Řidič pozbývá řidičské oprávnění uplynutím 5 pracovních dnů ode dne, v němž mu bylo toto oznámení doručeno (viz ustanovení § 123c odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů).
 
V okamžiku, kdy uplyne tato 5 denní lhůta, zaznamená příslušné pracoviště do registru řidičů, že řidič pozbyl řidičské oprávnění. Teprve tehdy, co se takový záznam objeví v informačním systému, může policista na základě ustanovení § 118a odst. 1 písm. g) výše uváděného zákona zabránit řidiči v jízdě (protože řídil motorové vozidlo, aniž by byl držitelem řidičského oprávnění příslušné skupiny nebo podskupiny) a v návaznosti na to také zadržet řidičský průkaz.
 
Řidič, který neodevzdá na základě výzvy obecního úřadu obce s rozšířenou působností řidičský průkaz, se vystavuje postihu za přestupek podle ustanovení § 46 odst. 1 zákona o přestupcích. Na základě tohoto ustanovení může správní orgán uložit pokutu do 30 000 Kč.
 
kpt. Mgr. Veronika Benediktová
 
 
Pro doplnění:
Problematiku bodového systému prioritně upravují ustanovení v Hlavě V. (§ 123a - § 123f) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. 

vytisknout  e-mailem