Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Územní odbor Sokolov

Policie České republiky, bývalé okresní ředitelství Sokolov, je od 1. 1. 2009 rozděleno na dva územní odbory, a to na územní odbor vnější služby a územní odbor služby kriminální policie a vyšetřování. Společně tak zabezpečují a odpovídají za plnění úkolů uložených policii ve věcech vnitřního pořádku a bezpečnosti v rozsahu vymezeném ústavními zákony, zákony a ostatními obecně závaznými právními předpisy.  

Územní odpovědnost je vymezena územím bývalého okresu Sokolov, který je součástí Karlovarského kraje. Územní odbory tak zajišťují bezpečnost na území o rozloze 753,59 km2. Uniformovaní strážci zákona se nacházejí na devíti obvodních odděleních a dopravním inspektorátu. Závažnější trestnou činnost pak vyšetřují profesionální kriminalisté. Bývalý okres Sokolov je rozdělen mezi správní obvod Sokolov a správní obvod Kraslice. 

Obvod Sokolov má rozlohu 488,93 km2, přičemž zahrnuje 30 obcí, z nichž statut města má 9 obcí, tj. Březová (2764 obyvatel), Habartov (5322 obyvatel), Horní Slavkov (5762 obyvatel), Chodov (14344 obyvatel), Krásno (716 obyvatel), Kynšperk nad Ohří (5046 obyvatel), Loket (3172 obyvatel), Nové Sedlo (2694 obyvatel) a Sokolov (24456 obyvatel) a 1 obec má statut městyse tj. Svatava (1619 obyvatel). Obvod Kraslice má rozlohu 264,66 km2, přičemž zahrnuje 8 obcí, z nichž statut města mají tři obce, a to Kraslice (7197 obyvatel), Přebuz (87 obyvatel) a Rotava (3387 obyvatel).  Okres se rozkládá v hornatém území severozápadních Čech. Na severu a severozápadě sousedí se Spolkovou republikou Německo, na východě pak s okresem Karlovy Vary a na jihu a západě s okresem Cheb. Území okresu je převážně hornaté, jen střední část, cca třetina okresu, leží v kotlině tzv. Sokolovské pánvi. Na severu a severozápadě se zdvihají vrcholky Krušných hor, na jihu a jihovýchodě pak vrcholky Slavkovského lesa. Pánevní oblastí protéká od jihozápadu k severovýchodu řeka Ohře se svými přítoky. Sídlem úřadů a dalších institucí je především město Sokolov, Kraslice a Chodov. V okrese Sokolov jsou umístěny dvě věznice, jedna v Horním Slavkově, druhá pak v Kolové.

vytisknout  e-mailem