Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policie a Svět v pohybu 2015

Jihočeští policisté zvou návštěvníky na zajímavou expozici v pavilonu Z v rámci výstavy Svět v pohybu 2015. 

Jak se již pro jihočeskou policii stalo tradicí, zapojí se policisté se širokým spektrem ukázek své techniky i činností do letošní dubnové výstavy Svět v pohybu 2015 v areálu Výstaviště České Budějovice. Výstava Svět v pohybu by se mohla svojí letošní nabídkou stát velmi akční nástupkyní známého a hojně navštěvovaného Mobil salonu.


Jihočeští policisté s hasiči, záchranáři, pracovníky BESIPu, Českého červeného kříže, Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, Zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou a nově také s Armádou ČR připravili pro letošní výstavu řadu novinek.


Výstava II.JPG
Největším „tahákem“ výstavy se určitě stane známý pavilon Z, pavilon záchranářů, který bude obklopen moderní technikou a nejnovějším a zajímavým vozovým parkem. Upoutávkou tohoto „záchranářského, policejního, hasičského i armádního“ pavilonu budou moderní dodávková vozidla složek IZS a těžká speciální technika hasičského záchranného sboru, stejně jako vojenské speciály a trenažéry. Policie přistaví moderní vozidlo pro pořádkové jednotky, dálniční speciál Škoda Superb a také například nový rychlý motorový člun, určený pro zásahy policie či další činnosti při mimořádné události, řešené v souvislosti s jadernou elektrárnou na Hněvkovické přehradě či řece Vltavě. Člun byl pořízen díky podpoře Nadace ČEZ.


Před pavilonem Z se také vždy v dopoledním a odpoledním bloku odehrají připravené ukázky práce složek IZS a to po všechny tři dny výstavy. Zásahová jednotka jihočeské policie si pro letošní rok připravila velmi dynamickou ukázku s kouřem, střelbou a zatýkáním nebezpečného a ozbrojeného pachatele. Své umění předvedou policejní kynologové a také psovodi strážníků Městské policie České Budějovice. Strážníci se také společně s „bojovníky“ jihočeské pořádkové policejní jednotky ukáží návštěvníkům v další akci, simulující pouliční násilí a vandalismus. Při velké společné ukázce složek IZS bude havarovat osobní vůz, budou se vyprošťovat zraněné osoby. Pravděpodobně dojde i k požáru a jeho následné likvidaci.


Třešničkou zážitků návštěvníků výstavy a především záchranářského pavilonu Z bude velmi sugestivní, interaktivní „TUNEL SMRTI“ nabitý vizuálními a akustickými vjemy, zaměřený na prevenci v dopravě. Tunel smrti je určen návštěvníkům od patnácti let. Vstup mladších osob musí vždy zvážit dospělý doprovod. V tunelu jsou připraveny drastické záběry závažných a tragických dopravních nehod z jihočeských silnic, které budou všem připomínat následky agresivní a neukázněné jízdy. Při postupu setmělým tunelem se pak drastické záběry spojí se základními preventivními radami jak si na silnici správně počínat. Stejně jako ve známých „zámcích hrůzy“ je i v policejním Tunelu smrti připraveno několik fyzických překvapení. Na nebezpečí číhající na silnici si odvážný návštěvník bude moci i sáhnout. Po východu z Tunelu smrti si budou návštěvníci moci některé shlédnuté prožitky, jako třeba havárii vozidla zakončenou na střeše, i vyzkoušet. Pracovníci BESIPu a příslušníci Armády, připravili několik simulátorů.


Ve vnitřní expozici bude velký i malý návštěvník policejních stanovišť seznámen s postupy používanými v kriminalistické laboratoři. Dobrodružnější povahy si mohou vyzkoušet střelbu na laserové střelnici. Kdo bude mít zájem, ten si může s kriminalisty sestavit tzv. iDENTIKIT, portrét někoho blízkého, jen tak z paměti. Zdařilost identikitu se odvíjí od dobré paměti a pozorovacích schopností svědků. Specialisté z cizinecké policie představí své nenápadné, ale výkonné vozidlo s technickými doplňky a expozici zaměří na padělané doklady. Policisté z Německa a Rakouska si pro návštěvníky připravili prezentaci svých služebních vozů i motocyklů a také česky psané letáky s dopravními pravidly. Všechny tyto získané znalosti se návštěvníkům expozice hodí pro letní turistické období, při cestách za dobrodružstvím.


Pro dětské návštěvníky připravili preventisté několik výukových stanovišť a také zbrusu novou policejní soutěž s názvem „Ten kdo ví, ať odpoví!“. V druhé části pavilonu je připravena pro děti „Velká vědomostní soutěž pavilonu záchranářů“. Soutěžící si vyzvedne u stanoviště BESIPu kartičku na odpovědi a musí rozluštit 27 otázek ze všech oblastí záchranářství. Podle počtu dobrých odpovědí dostanou děti hned po odevzdání soutěžního lístku ceny.
 

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz
15. dubna 2015

 

vytisknout  e-mailem