Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policejní sport - cyklistika

Jihočeský kraj - Jan Viktora minulé pondělí převzal ocenění Sportovec Ministerstva vnitra v týmu cyklistů. 

Na internetu nebo na stránkách různých časopisů se čas od času objeví články o policejním sportu. Převážně se píše o takových disciplínách, jako jsou bojové sporty, střelba, hokej nebo fotbal. Cyklistika se často opomíjí, přestože je tato disciplína velmi populární. Cyklistiku zaštiťuje pod svými křídly organizace UNITOP (Unie tělovýchovných organizací Policie České republiky). Ta v současné době sdružuje celkem 121 sportovních klubů Policie ČR po celém území republiky a má více jak 30 tisíc členů. Jedním z nich je i náš kolega nprap. Jan Viktora, který u policie slouží 20 let, z čehož je téměř 12 let příslušníkem Integrovaného operačního střediska v Českých Budějovicích.

Honza je celoživotní aktivní sportovec. Již od školních let až do roku 2014 hrál závodně fotbal. Rekreačně se věnuje hokeji. Po ukončení aktivní kariéry fotbalisty se začal věnovat cyklistice. Svými výkony se dostal až do cyklistického týmu Prodoli Racing Team Veselí nad Lužnicí, za který jezdí dodnes.

V hlavní sezóně jezdí silniční závody v rámci Jihočeské amatérské ligy, na horském kole Jihočeský MTB pohár nebo PRIMA Cup. V posledně jmenovaném cyklistickém seriálu horských kol reprezentuje Honza policejní tým UNITOP.  Na podzim pravidelně jezdí cyklokros v TBC sérii.

Skvělé výsledky ho doslova katapultovaly až do reprezentace ČR na Policejní mistrovství Evropy v silniční cyklistice, kterou každé čtyři roky pořádá USPE (Europian Police Sports Union). S reprezentačním týmem se dostal na podzim v roce 2018 na 8. Policejní mistrovství Evropy, které se konalo v belgickém městečku Herentals v oblasti Neteland. V časovce jednotlivců se umístil na výborném 13. místě, pouhé 3 vteřiny od nejlepší desítky závodníků. 

V letošním roce se s reprezentačním týmem zúčastnil už 9. Policejního mistrovství Evropy v silniční cyklistice, který se konal v době od 8. do 12. září. Šampionát se konal v dánském městečku Horsens, nedaleko hranic s Německem. Na tomto přeboru startovalo 109 sportovců z 16 evropských států. Zázemí pro všechny týmy bylo v sousedním městě Braedstrup, zde probíhaly i semináře mezinárodní sportovní spolupráce.

Hlavní závod proběhl v sobotu 10. září zahájením časovek jednotlivců v kategorii muži a ženy bez rozdělení věkových kategorií. V tomto prvním závodě se cyklisté vydali na 28 km dlouhou trať s převýšením bezmála 300 m. Honza se umístil na 28. místě a byl tak nejlepším z českých zástupců, trať projel v čase 40:21 minut. V týmovém hodnocení obsadil reprezentační tým ČR skvělé 6. místo.    

Druhý den byl na programu závod s hromadným startem. Závodníci jeli stejný okruh jako předchozí den, ale celkem pětkrát. Trasa závodu byla 138 km dlouhá s převýšením téměř 1500 m. Do soutěže nastoupilo celkem 78 cyklistů, do cíle jich dojelo 69. Honza se umístil na 52. místě, trať projel v čase 03:39:36 hodin, a závod dokončil v hlavním poli závodníků.

Dánsko, kde se letošní šampionát konal, se zapsalo do povědomí veřejnosti i tím, že zde zahájili profesionální cyklisté 109. ročník etapového závodu Tour de France se startem v Kodani a okolí. Zajímavou perličkou letošního policejního mistrovství bylo to, že závod doprovázel jeden z motorkářů, který zajišťoval doprovod na zmíněné Tour de France.

V pondělí 3. října proběhlo v Praze, v Betlémské kapli, slavnostní vyhlášení prestižního ocenění Sportovec ministerstva vnitra 2022. Této slavnostní události se zúčastnil i Honza, který společně s reprezentačním policejním týmem horských kol za UNITOP, zvítězil v této anketě jako nejlepší tým Policie ČR. První místo této ankety jako nejlepší sportovec ministerstva vnitra za rok 2022 získala rychlobruslařka Martina Sáblíková, která obdržela ocenění z rukou minstra vnitra Víta Rakušana.

Kromě policejního mistrovství Evropy se Honza letos na jaře zúčastnil i závodu horských kol Rajnochovická padesátka 2022. Tento závod byl zároveň vypsán jako Mistrovství UNITOP ČR 2022, jehož základní trasa byla 50 km dlouhá. Kratší varianta byla 33 km a jela se jako Velká cena UNITOP ČR 2022. Tento závod vyhrál v absolutním pořadí a získal tak titul Velké ceny UNITOP ČR 2022.

Honza si účast na obou mistrovstvích i ostatních závodech velmi cení. Ve svém věku 44 let je na vrcholu svých sil a stále se cítí ve výborné sportovní kondici. To dokazuje nejen při závodech, kde reprezentuje svůj mateřský tým Prodoli racing team, ale zároveň i při reprezentaci policejního týmu UNITOP ČR v silničních, „bajkových“ nebo cyklokrosových závodech.

Přejeme mu hodně štěstí.         

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

10. října 2022

Odkazy do noveho okna

České mužstvo

České mužstvo 

Detailní náhled

Závodníci na startu

Závodníci na startu 

Detailní náhled

J. Viktora 1

J. Viktora 1 

Detailní náhled

J. Viktora 2. - Časovka

J. Viktora 2. - Časovka 

Detailní náhled

J. Viktora 3

J. Viktora 3 

Detailní náhled

Slavnostní recepce PČR UNITOP

Slavnostní recepce PČR UNITOP 

Detailní náhled

Ocenění Sportovec MV

Ocenění Sportovec MV 

Detailní náhled

Policejní tým cyklistů

Policejní tým cyklistů 

Detailní náhled

J. Viktora s M. Sáblíkovou na Sportovec MV

J. Viktora s M. Sáblíkovou na Sportovec ... 

Detailní náhled

J. Viktora s A. Ondrou na Sportovec MV

J. Viktora s A. Ondrou na Sportovec MV 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem