Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní pyrotechnici varují!

Pyrotechnické výrobky je třeba umět použít. 

Policejní pyrotechnici před silvestrovskými oslavami připomínají hlavní zásady bezpečnosti. Především upozorňují na rizika při zacházení s pyrotechnickými výrobky nebo zábavní pyrotechnikou.

·         Alkohol a jiné drogy k pyrotechnice nepatří!
·         Kupujte pouze pyrotechnické výrobky, které prošly řádným testováním bezpečnosti, splňují stanovené technické požadavky a jsou vybaveny návodem k použití v češtině! Nákup provádějte pouze ve specializovaných obchodech, nikdy ne na tržištích! Hrozí zde navlhnutí prodávaných výrobků.
·         Zakoupené pyrotechnické výrobky ukládejte mimo dosah dětí!
·         Čtěte a dodržujte návod k použití!
·         Některé výrobky zábavní pyrotechniky je před odpálením zapotřebí řádně zajistit proti překlopení, aby odpalované části směřovaly vzhůru do volného prostoru!
·         Pozor na vlhkost! Zábavní pyrotechnika je vyráběna z papíru, který vlivem vlhkosti ztrácí svoji pevnost a při odpalu může dojít k roztržení a výmetu hořících částí do nepředvídatelných směrů.
·         Odpalujte pyrotechniku pouze na otevřeném prostranství, v bezpečné vzdálenosti od lidí i zvířat!
·         Kinetická energie některých vystřelovaných pyrotechnických výrobků (zejména tzv. „kulových pum“) je dostačující k usmrcení člověka!
·         Při selhání odpalu vždy vyčkejte minimálně 10 minut (nebo dle návodu i více), než začnete s pyrotechnickým výrobkem znovu manipulovat! Nedodržení této zásady, je nejčastější příčinou úrazů způsobených zábavní pyrotechnikou!

Nedodržením těchto zásad můžete přivodit sobě i okolí vážné zranění s doživotními nebo smrtelnými následky.

V součinnosti s dozorovými orgány pro kontrolu v oblasti pyrotechniky realizujeme několik namátkových kontrol u prodejců napříč republikou. Dozorovými orgány jsou především Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva, Česká obchodní inspekce a Celní správa ČR.

15. prosince 2015
kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
 

vytisknout  e-mailem