Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policejní pyrotechnici představili svoji práci

Jihočeský kraj - K nahlášeným nálezům munice vyjíždí několikrát do měsíce. (Hlasová schránka 974 221 116) 

V prostorách Krajského kontaktního a informačního centra jihočeské policie se dnes dopoledne konala v přítomnosti zástupců sdělovacích prostředků tisková konference se čtyřmi policisty z Pyrotechnické služby, Expozitury České Budějovice. Policisté představili práci svoji práci a shrnuli svoji činnost v roce 2011. Neopomněli zmínit také nejzajímavější nálezy loňského roku, ke kterým byli přivoláni.

Expozitura České Budějovice funguje od července 2011. Pět pyrotechniků má na starost celý Jihočeský kraj a také část Plzeňského kraje. Mezi jejich hlavní úkoly patří likvidace nalezené munice, bezpečnostní akce, spolupráce s ostatními složky PČR při nejrůznějších akcích a také prevence a školení. Do dnešního dne vyjeli k celkem 90 případům, kdy byl nahlášen nález munice. Policisté zajistili nejrůznější druhy. Nejčastějšími byla ženijní munice (461 ks), munice od 12,1 do 30 mm (97 ks), malorážové střelivo do 12 mm (92 kg), iniciátory (73 ks) a ruční a puškové granáty (62 ks).

Jeden z nejzajímavějších nálezů, ke kterému byli přivoláni, byl objeven v létě 2011. Pyrotechnici vyjeli do obce Žďárské Chalupy u Protivína. Zde v lesním prostoru, přímo pod povrchem lesní cesty, nalezli více než 20 dělostřeleckých min. Zajímavé však bylo to, že po zmíněné lesní cestě jezdily nejrůznější stroje používané při lesních pracích.

V letošním roce čeká policejní pyrotechniky práce související s vypouštěním rybníku Jordán na Táborsku. Pokud bude v rybníce nějaká munice nalezena, bude se na její likvidaci podílet právě Expozitura České Budějovice.

por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz

13. února 2012

Odkazy do noveho okna

TK - pyrotechnici 2012

TK - pyrotechnici 2012 

Detailní náhled

TK - pyrotechnici 2012

TK - pyrotechnici 2012 

Detailní náhled

TK - pyrotechnici 2012

TK - pyrotechnici 2012 

Detailní náhled

TK - pyrotechnici 2012

TK - pyrotechnici 2012 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem