Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policejní psovodi zdokonalovali svoji práci

PLZEŇ - Trénovali hledání pohřešované osoby. 

     Policisté z oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje spolupracují s ostatními složkami policie a velmi napomáhají při řešení různých situací v rámci výkonu služby. Vzhledem k tomu, že je jejich náplň specifická, a to nejen kvůli práci se zvířaty, musí se neustále dále vzdělávat a rozšiřovat si okruh odborných dovedností. Z toho důvodu se policejní psovodi zúčastnili v minulých dnech třídenního výcviku v okolí Hracholuské přehrady u Plzně.    
     Během kurzu policisté se svými zvířecími svěřenci kromě získávání nových teoretických znalostí trénovali postupy při práci s pachovými stopami osob v závislosti na klimatických podmínkách a zejména se intenzivně věnovali nácvikům pátrání pohřešovaných osob v terénu.  V rámci školení policisté spolupracovali i s policejní psycholožkou a rozebírali chování jednotlivých skupin pohřešovaných. Jinak se samozřejmě ve vypjatých situacích chovají děti, senioři, sebevrazi nebo například osoby, které se zranily a utekly od dopravních nehod.     
     Psovodi absolvovali několik modelových situacích, které byly shodné s reálnými akcemi a probíhaly na veřejných místech za běžného provozu. Na začátku vždy dostali informace o pohřešované osobě a společně s dalšími zainteresovanými policisty měli zahájit pátrání a samozřejmě osobu nalézt.  V prvním případě psovodi úspěšně vypátrali 10letého chlapce, který utekl z domova kvůli špatnému prospěchu ve škole.  Dalším úkolem bylo vyhledat muže, který se rozhodl ukončit svůj život. Nám informaci ve většině případů buď předá náhodný kolemjdoucí, nebo nás informuje rodina dotyčné osoby, protože našla například dopis na rozloučenou. Tato situace bohužel neměla šťastný konec, ale cílem bylo připomenutí, že při pátrání po osobách rozhoduje čas.  Jako třetího policisté hledali 6letého chlapce, který se ztratil v lese při hledání hub. Pátrání ztěžoval fakt, že rodiče nebyli schopni určit místo, kde syna spatřili naposledy. Poslední fiktivní pátrání zavedlo psovody do kopcovitého terénu nedaleko obce Úlice, kde se podle oznamovatele ztratil senior z domova důchodců, který trpí cukrovkou a nutně si potřebuje v nejbližší době vzít své léky.  Celou pátrací akci provázela skutečná bouřka, a i přesto se policistům povedlo pána nalézt v houštinách v lese a rychle jej transportovat k přivolané zdravotnické službě.      
     Tento kurz, který si všichni chválili, opět poukázal na skutečnost, že je důležitá spolupráce se všemi složkami integrovaného záchranného systému a zejména, že prvotní informace by měla být oznámena na policii v co nejkratším termínu. 


por. Ing. Martina Korandová
10. černa 2016

 

DSC_6479.jpgNěmecký ovčák DAR

 

Německý ovčák GORBYNěmecký ovčák GORBY

 

 

vytisknout  e-mailem