Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policejní psovodi zasahovali na severním Plzeňsku i Rokycansku

ÚNĚŠOVSKO, ROKYCANSKO – V jednom případě se policejní psovodi podíleli na záchraně muže, který vyhrožoval, že si ublíží, ve druhém zpacifikovali muže pod vlivem návykových látek, jehož jednání bylo nevyzpytatelné. 

Dne 28. března letošního roku ve večerních hodinách byli dva policejní psovodi z oddělení služební kynologie plzeňského krajského ředitelství vysláni do jedné obce na Úněšovsku, kde se měl na posedu na blíže neurčeném místě nacházet muž a vyhrožovat oběšením. Psovodi proto vyjeli do uvedené obce, kde se spojili s kolegy z obvodního oddělení z Úněšova. Společně pak s místním myslivcem, který pomohl natipovat místa, na kterých se posedy nachází, pokračovali v prohledávání těchto lokalit.  Následně v jedné z nich nalezli muže, který stál na nosné konstrukci posedu a ohrožoval svůj život. Policisté s ním začali komunikovat a na místo přivolali i policejního vyjednavače. Vzhledem k tomu, že dotyčný ani po dalších 30 minutách společné komunikace nehodlal opustit místo, na kterém se nacházel, rozhodli se policisté pro jeho bezpečné zajištění. Poté, co byl muž mimo bezprostřední ohrožení života, si jej převzali přivolaní záchranáři.

To, že práce policejních psovodů není jen o vystopování a následném zadržení případných pachatelů za pomoci služebních psů, ale je standardně o zapojení do výkonu služby, svědčí i další případ. V pondělí byli totiž vysláni do obce Hrádek na Rokycansku, kde řešili jednání 34letého muže pod vlivem návykových látek. Ten se nacházel na parapetu okna bytu svého příbuzného a volal o pomoc. Mužovo jednání bylo nevyzpytatelné, neboť byl ve špatném psychickém stavu a bylo zřejmé, že trpí halucinacemi. Po příjezdu jeho blízkého příbuzného, kdy dotyčný slezl z okna zpět do bytu, se jej podařilo zpacifikovat. V tomto případě policisté použili donucovací prostředky a muži, který začal klást aktivní odpor a byl agresivní, přiložili služební pouta. Záchranáři si jej následně převzali do své péče a za asistence přivolaných policistů jej převezli do nemocnice.

por. Bc. Dagmar Jiroušková
30. 3. 2022

vytisknout  e-mailem