Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policejní psovod a jeho čtyřnohý parťák

KRAJ - Rozhovor s psovodem Krajského ředitelství policie Libereckého kraje 

Za záchranu lidského života byli podporučík Václav Mlejnek se svým parťákem Exelem oceněni v anketě Statečné psí srdce v kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů. Anketu vyhlašuje nezisková organizace ANIMAL EYE ve spolupráci se záchranářským magazínem RESCUE REPORT, organizátorem ankety je ZLATÝ ZÁCHRANÁŘSKÝ KŘÍŽ. Slavnostní předávání cen již třináctého ročníku se uskutečnilo 24. října 2023 v sále Starého purkrabství na pražském Vyšehradě. 
Setkání s plk. Mgr. Liborem Špráchalem
Osobní poděkovaní a gratulace nechyběla ani od ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého k
raje plk. Mgr. Libora Špráchala. Kromě předání finanční odměny podporučíku Václavu Mlejnkovi a psího krmiva, si Exelík odnesl také pořadný věnec buřtů. 

Nasazení služebního psa je nejen užitečné, ale v některých situacích může být zcela zásadní. Nejčastěji například při pátrání po pohřešované osobě v těžko dostupném terénu, při pátrání po pachateli a jeho zadržení nebo k vyhledávání omamných a psychotropních látek či výbušnin. O takovém nasazení ví své psovod Krajského ředitelství policie Libereckého kraje podporučík Václav Mlejnek a jeho služební pes Exel. 


Představte nám sebe a svého služebního psa Exela.
U Policie České republiky sloužím 24 let. Zkušenosti a znalosti jsem začal sbírat od svého nástupu na oddělení hlídkové služby v Praze od roku 1999. O čtyři roky později jsem přestoupil na obvodní oddělení v Jablonci nad Nisou. Mým cílem a snem však byla práce psovoda. To se mi o rok později splnilo. Kynologie byla a je součástí i mého osobního života.

Exel je čistokrevný sedmiletý Belgický ovčák malinois. Jeho výjimečností je skvělá schopnost vystopovat a lokalizovat pohřešovanou nebo hledanou osobu. Výborný je také i jako obranář.

Jak dlouho trvá výcvik služebního psa?
Zhruba tak mezi druhým a třetím rokem služební pes získá první atestaci. Jednou zkouškou to ale nekončí. Musíme se svými psy pravidelně cvičit a každé dva roky absolvovat zkoušky. Každý výjezdový pes musí umět celou škálu cviků z různých oblastí, jako jsou například pachové práce, obranné práce a samozřejmě poslušnost.  

Co bude s Exelem až odejde do ,,důchodu“ ?
Exelík je potomkem mého předchozího služebního psa a je s námi už od svého narození a zůstane samozřejmě i po ukončení své služby u policie.

Jaký je jeho úspěšný zákrok při výkonu služby, který Vám zůstal v paměti? 
Na začátku roku jsme v krátké době měli takové zákroky dva.  V jednom z nich jsme byli vysláni k vypátrání osoby pachatele, který odjel na odcizeném motocyklu a ten následně odstavil u břehu slepého ramene řeky Jizery a utekl. Exel se vydal po tzv. horké stopě a zanedlouho označil místo úkrytu podezřelé osoby.

ppor. Mlejnek a Exel

V druhém případu jsme v Liberci pátrali po 55leté psychicky nemocné ženě, která se nevrátila ze své procházky a rodina měla důvodnou obavu o její život a zdraví. Vzhledem ke špatným povětrnostním podmínkám, mrazu, pozdní večerní době, hrál velkou roli při nalezení ženy čas. I přes obtížně přístupná místa a složitost propátrávaného terénu o zhruba dvou hektarech, Exel označil místo za stromem, které bylo pro běžné oko člověka skryto. Ženu jsme našli schoulenou jen v nátělníku. Naštěstí nebyla nijak zraněná, ale vzhledem k počasí silně promrzlá. Svůj úkryt si vybrala záměrně. Nechtěla být nalezena. Z lesního porostu jsme ji poté dopravili a předali do péče Zdravotnické záchranné služby. Díky výborné práci Exela v terénu se podařilo ženu včas zachránit. 

Jakou odměnu za své úspěchy Exel nejvíce ocení ?
Jako každý pes slupne něco dobrého. V terénu však není moc prostor mít plné kapsy masa nebo oblíbených hraček. Potěší ho i pořádné podrbání a pochvala.   

Za rozhovor děkuji a přeji oběma mnoho dalších úspěchů a zákroků ve službě.

30.10.2023
por. Bc. Klára Jeníčková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

Exel s oceněním

Exel s oceněním 

Detailní náhled

Ocenění Statečné psí srdce

Ocenění Statečné psí srdce 

Detailní náhled

odměna pro Exela

odměna pro Exela 

Detailní náhled

ppor. Václav Mlejnek a Exel

ppor. Václav Mlejnek a Exel 

Detailní náhled

setkání s plk. Mgr. Liborem Špráchalem

setkání s plk. Mgr. Liborem Špráchalem 

Detailní náhled

ochutnávání odměny

ochutnávání odměny 

Detailní náhled

Ocenění  Statečné psí srdce - Exel

Ocenění Statečné psí srdce - Exel 

Detailní náhled

Ocenění  Statečné psí srdce - Exel

Ocenění Statečné psí srdce - Exel 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem