Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezidium vyhodnotilo čerpání prostředků z evropských fondů

Kancelář projektů a evropských fondů Policejního prezidia České republiky připravila vyhodnocení čerpání finančních prostředků z EU v programovém období 2007 – 2013.  

Vyhodnocení se zúčastnil policejní prezident brig. gen. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý, který při této příležitosti ocenil pracovníky krajských ředitelství Policie ČR, Policejního prezidia a spolupracujících resortů.

V krátkém období existence pracoviště kanceláře projektů a evropských fondů při Policejním prezidiu ČR a díky spolupráci krajských ředitelství PČR se podařilo využít třinácti různých dotačních programů s různými implementačními pravidly. Bylo schváleno 150 projektů v celkovém objemu 6 305 000 000 Kč, které umožnily Policii České republiky potřebnou modernizaci a inovaci.

„Jsem rád, že jsme uvnitř policie našli potřebné a kvalitní lidské zdroje a díky mravenčí a zodpovědné práci těchto lidí jsme dokázali čerpat a smysluplně investovat finanční prostředky. Této práce si velice vážím, protože posouvá fungování Policie ČR do potřebné nejvyšší kvality. Policie tyto prostředky nutně potřebuje, aby mohla co nejlépe plnit svoji důležitou společenskou funkci. Musíme si, ale také uvědomit, že proces modernizace všech zařízení, technického vybavení, výzbroje a výstroje je stále živý a nekončící proces, už vzhledem k tomu, jak rychle se vyvíjejí nové technologické postupy, které využívají pachatelé trestné činnosti“, uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Největší objem finančních prostředků dnes tvoří projekty IOP (Integrovaný operační program), kde v nejbližším období čeká Policii ČR velmi náročný úkol, kvalitně dokončit 47 projektů v hodnotě 3,639 mld. Kč, a do konce roku 2015 získané prostředky dle příslušných pravidel proinvestovat. V rámci tohoto objemu financí se schválil nákup terénních čtyřkolek pro přístup ve ztížených podmínkách, například během povodní, pořízení nízkoponorných kajutových člunů a pracovních prámů. Ale i nákupu autobusů a mikrobusů, vozidla pro přepravu nebezpečného materiálu a kontejneru pro nouzové přežití, záchranářského vrtulníku střední hmotnostní kategorie s nočním viděním a další techniky určené pro zajištění pomoci při mimořádných událostech. Dále je schválen nákup protiúderových kompletů pro speciální zásahové jednotky.  Pro další kalendářní rok je díky kvalitně podaným projektům v jiných finančních mechanismech připravena investice pro Policii ČR v hodnotě téměř další miliardy korun, která bude využita mimo jiné k vybavení pro zajištění hromadných neštěstí a výcvikový trenažer pro výcvik speciálních pořádkových jednotek.
 
6. března 2015, plk. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem