Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident se zúčastnil předání studentské ceny

Brig. gen. Tomáš Tuhý na akademické půdě. 

Policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý se dnes zúčastnil slavnostního předávání Ceny Jana Opletala. V Den boje za svobodu a demokracii ho pozvala Studentská komora Rady vysokých škol. Ceremoniál se uskutečnil v prostorách Právnické fakulty, v historické aule Collegium Maximum.

"Je mi velkou ctí, že zde dnes večer mohu být a hovořit k vám. Pečlivě jsem sledoval aktivity, které během celého týdne studenstva pořádají různé vysoké školy a sám jsem se do jedné z aktivit i zapojil. Jsem rád, že v tento významný den tu stojím jako vrcholný představitel policie a vnímám ohromný posun celé naší společnosti, který se udál od roku 1989," řekl policejní prezident ve svém projevu. "Před pětadvaceti lety nedaleko od této historické budovy bylo mnoho příslušníků tehdejšího Sboru národní bezpečnosti, kteří zde stáli proti studentům, klidně a pokojně projevujícím svou touhu po svobodě a lepším životě. Dnes na akademické půdě vnímám, že jsem pro studenty rovnocenným partnerem a mám tu čest účastnit se slavnostního vyvrcholení celého studentského týdne," doplnil brig. gen. Tomáš Tuhý.

Cenu Jana Opletala, která se uděluje za výjimečný přínos pro akademickou obec, hájení akademických práv a svobod nebo za významné přispění k boji proti bezpráví, získali rektor Policejní akademie Josef Salač a studenti Kateřina Mazánková a Lukáš Miklas.

"Přesvědčil jsem se, že studenti stejně jako jejich vrstevníci v policejních stejnokrojích si většinou silně uvědomují, že teroristické útoky, jako byly ty v Paříži, necílí jenom na životy konkrétních obětí, ale zároveň také na hodnoty, které u nás symbolizuje právě 17. listopad. Cílem teroristů je nejen zabíjet, ale také vyvolávat strach. Musíme chránit hodnoty svobody a demokracie jak proti zákeřnému násilí teroristů, tak proti strachu z něj," uvedl policejní prezident k dnešnímu setkání na akademické půdě.

Slavnostního předávání ceny se zúčastnili například vicepremiér Andrej Babiš, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier nebo rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

 

17. listopadu 2015, plk. Ing. Jana Macalíková

Odkazy do noveho okna

Cena Jana Opletala 2015

Cena Jana Opletala 2015 

Detailní náhled

Cena Jana Opletala 2015

Cena Jana Opletala 2015 

Detailní náhled

Cena Jana Opletala 2015

Cena Jana Opletala 2015 

Detailní náhled

Cena Jana Opletala 2015

Cena Jana Opletala 2015 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem