Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident přijal ředitele FBI

Dnes 27. dubna 2012 přivítal policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování USA pana Roberta Muellera. V historii Policie České republiky je to poprvé, kdy se ředitel FBI setkal s policejním prezidentem.  

Pětičlenná americká delegace se sešla na Policejním prezidiu České republiky s celým vrcholovým managementem Policie České republiky. Kromě policejního prezidenta byli na setkání přítomni také všichni náměstci policejního prezidenta.
 
Policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy označil tuto návštěvu za velký den pro českou policii a vzájemnou spolupráci označil jako velmi nadstandardní a přínosnou. Spojené státy americké jsou pro Českou republiku prioritním spojencem zejména v oblasti boje proti mezinárodnímu terorismu. Velmi dobrá a efektivní spolupráce probíhá i se styčným důstojníkem FBI při Velvyslanectví USA v Praze, panem Paulem Haertelem, který byl na tomto setkání také přítomen.
 
Česká republika má se Spojenými státy americkými uzavřenou „Dohodu mezi vládou ČR a vládou USA o posilování spolupráce při prevenci a potírání závažné trestné činnosti“, která je platná od 1. května 2010 (č. 65/2010 Sb.m.s.). Spolupráce s oběma zeměmi však funguje úspěšně již řadu let. Setkání bylo zaměřeno na zhodnocení čtyř oblastí společných zájmů, kterými jsou řešení korupce a organizovaného zločinu, kybernetické hrozby a útoky a vzdělávací kurzy pro české policisty. FBI nabízí českým policistům účast na vzdělávacích kurzech v Národní akademii FBI (FBI National Academy). Tyto kurzy jsou vnímány velmi kladně a jsou pro Policii České republiky velkým přínosem.
 
Nejvyšší představitel FBI Robert Mueller poděkoval představitelům české policie za vzájemnou spolupráci, která je americkou stranou také vysoce ceněna, a přislíbil její další rozvíjení, neboť bezpečnostní zájmy české i americké strany jsou značně podobné.
 
Na závěr tohoto setkání věnoval policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy řediteli FBI plaketu Policie České republiky.
 
Americká delegace po té zamířila na jednání se zástupci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.
 
 
 
kpt. Bc. Zuzana Součková
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
27. dubna 2012
Odkazy do noveho okna

Ředitel FBI 1

Ředitel FBI 1 

Detailní náhled

Ředitel FBI 2

Ředitel FBI 2 

Detailní náhled

Ředitel FBI 3

Ředitel FBI 3 

Detailní náhled

Ředitel FBI 4

Ředitel FBI 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem