Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident Petr Lessy oznámil svoji rezignaci

V budově Ministerstva vnitra ČR proběhl 5. února 2014 briefing ministra vnitra Milana Chovance, kde policejní prezident plk. Mgr. Per Lessy oznámil svůj odchod z funkce policejního prezidenta ke dni 28. února 2014. 

Briefingu se zúčastnili ministr vnitra Milan Chovanec, policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy, náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování brig. gen. Mgr. Martin Červíček, předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR pplk. JUDr. Milan Štěpánek a předseda Unie bezpečnostních složek Jiří Vítek. 
 
Ministr vnitra Milan Chovanec ocenil přístup policejního prezidenta Petra Lessy i brig. gen. Martina Červíčka k řešení situace ve vedení Policie ČR. „Chci poděkovat oběma pánům za to, že potlačili své osobní ambice a že jsme v zájmu policie došli k dohodě,“ uvedl ministr vnitra a dodal, že řízení o rozkladu generála Červíčka bude i nadále pokračovat, a aby toto řízení bylo co nejtransparentnější, budou členy senátu rozkladové komise zástupci obou policejních odborových svazů. Ministr vnitra poté poděkoval policejnímu prezidentovi za jeho chlapské gesto a slib, který dodržel.
 
Policejní prezident Petr Lessy skončí ve funkci po dohodě s ministrem vnitra k 28. únoru 2014 a, jak sám uvedl, k tomuto kroku jej vedlo několik důvodů: „Bylo naplněno mé očištění tím, že jsem byl znovu ustanoven do funkce policejního prezidenta. Ale nejde jen o očištění mého dobrého jména. Je to i jasný signál pro Policii České republiky, že takovéto příběhy odvolávání policejních důstojníků už nebudou v policii nikdy fungovat. Druhá věc, kterou jsem při svém rozhodnutí velmi vážil, byla skutečnost, že na každém poměrně vysokém postu v policii je vždy umění odejít ve správný čas. A já cítím, že ten správný čas nastal,“ vysvětlil plk. Lessy a vyjádřil přání pracovat dále v řadách Policie ČR na pozici policejního přidělence na Slovensku.
 
Od 1. března 2014 bude Policii ČR se všemi pravomocemi i povinnostmi řídit náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Tomáš Tuhý. K 15. únoru 2014 bude provedena změna v organizační struktuře Policejního prezidia ČR. Bude vytvořeno služební místo I. náměstka policejního prezidenta spojené se současným postem náměstka policejního prezidenta pro vnější službu. Tato změna má do budoucna jasně a nezpochybnitelně stanovit zastupitelnost policejního prezidenta v případě jeho krátkodobé nepřítomnosti nebo v případě, že tato pozice nebude obsazena.
 
Brig. gen. Martin Červíček uvedl, že bez ohledu na to, jak dopadne rozklad, nemá ambice se dále ucházet o post policejního prezidenta. Svoji budoucnost nevidí ani v nejužším vedení policie, ale rád by působil ve strukturách některého z útvarů policie s územní působností. 
 
Přístup obou služebních funkcionářů ocenili i přítomní zástupci odborových svazů, kteří zdůraznili, že tímto krokem je otevřena cesta ke stabilizaci vedení Policie ČR a k co nejrychlejšímu výběru nového policejního prezidenta.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení tisku a prevence
Policejní prezidium ČR
6. února 2014

vytisknout  e-mailem