Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident navštívil centrálu Interpolu

Česká policie vyvinula kriminalistickou databázi pro celý svět. 

Policejní prezident plk. Jan Švejdar dnes odpoledne navštívil největší policejní organizaci na světě, centrálu INTERPOLu ve francouzském Lyonu. Účelem jeho návštěvy bylo setkání s generálním tajemníkem INTERPOLu Jürgenem Stockem a prodiskutování aktuálních policejních témat, která spojují Interpol s policejními sbory jednotlivých států, a to je podpora při pronásledování, vyhledávání a zatýkání pachatelů trestné činnosti. Oba pánové si připomněli, že Česká republika patřila k zakládajícím státům Interpolu, který sdružuje 194 států světa a působí již od roku 1923. Také vyhodnotili dosavadní spolupráci útvarů Policie ČR s INTERPOLem jako oboustranně přínosnou a shodují se i na nutnosti naplňování globálních policejních cílů INTERPOLu, zejm. pak v otázce boje proti terorismu a boje proti mezinárodnímu obchodu s drogami, který policejní prezident deklaroval jako jednu ze svých priorit.

Mimořádně důležitým bodem jednání bylo podepsání darovací smlouvy o převodu databáze RELIEF. Jde o historický okamžik, kdy Česká republika poprvé ve své historii iniciuje vznik celosvětové kriminalistické databáze. RELIEF představuje mezinárodní kriminalistickou sbírku, která sdružuje všechny využitelné relevantní informace získané ze zkoumání kriminalistických stop na zásilkách drog. Sbírka využívá kriminalistické metody vedoucí k individuální identifikaci zásilek drog a výrazným způsobem posunuje možnosti mezinárodní spolupráce a celosvětového boje proti organizovanému zločinu a mezinárodnímu obchodu s drogami.

Generální tajemník Interpolu pan Jürgen Stock projevil své nadšení nad tím, že Česká republika nabízí novou kriminalistickou sbírku k celosvětové aplikaci. Myšlence projektu RELIEF předpověděl velkou budoucnost a vyslovil další podporu jejímu rozvoji. Mezinárodní organizace kriminální policie Interpol ji oficiálně již přiřadila mezi své databáze.

Policejní prezident plk. Jan Švejdar pak poděkoval v sídle Interpolu policistům, kteří se zasadili o vytvoření a rozvoj databáze RELIEF a přítomným sdělil, že „ je hrdý na to, že může být přítomen takto významné události, kdy česká policie předává světu unikátní nástroj mezinárodní policejní spolupráce, sloužící k potírání drogového organizovaného zločinu“

Autorem metody je plk. Mgr. Vladimír Táborský. Na uvedení metody do praxe se podíleli specialisté Národní protidrogové centrály, Kriminalistického ústavu Praha a Policejního prezídia ČR. Do současné podoby se RELIEF mohl rozvinout díky podpoře Programu švýcarsko – české spolupráce.

plk. Mgr. Kateřina Rendlová

Policejní prezidium ČR

Francie, Lyon 1. duben 2019

vytisknout  e-mailem