Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident na návštěvě v Maďarsku

Ministerská delegace navštívila Szeged. 

Ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý o víkendu navštívili Maďarsko. Cílem dvoudenní pracovní cesty bylo seznámit se s aktuální situací na hranicích a zhodnotit působení padesáti příslušníků Policie ČR, kteří tady maďarským kolegům pomáhali po dobu šesti týdnů migrační krize. Na základnu v Szegedu přijela i část kontingentu ze sousedního Slovinska. 

V průběhu sobotního večera ministr vnitra a policejní prezident s policisty povečeřeli a předali jim drobné pozornosti jako poděkování za vykonanou práci. Za podporu malými dárky poděkovali svým nadřízeným i policisté. Zásadní bylo ale to, že policisté předali vedení vnitra i prezidia konkrétní poznatky, které mohou další mise zúročit. Šlo především o vybavení efektivnější výzbrojí a výstrojí, uzpůsobení ochranných prostředků, případně výběr většího počtu policistů, kteří mají zkušenosti z pořádkových jednotek. 

V neděli dopoledne se pak v budově operačního centra delegace setkala s maďarským ministrem vnitra Sándorem Pintérem, policejním prezidentem Károly Pappem a velitelem operační základny Szeged a se zástupci slovenského a maďarského kontingentu. Posléze se vydala na inspekci nasazení českých policistů v rámci působení společných policejních hlídek V4 v prostoru maďarsko-srbské hranice v katastru obcí Röszke, Mórahalom a Ásotthalom. 

Policisté v Maďarsku i Slovinsku slouží dvanáctihodinové směny, dva dny denní, dva dny noční a dva dny mají volno. Pokud se však vyskytnou problémy, jdou do služby i mimo stanovený rozpis. Čeští policisté pracují pod jednotným velením zemí, ve kterých působí. V Maďarsku je výhodou, že jde o spolupráci zemí Visegrádské 4, tedy kromě Maďarska a České republiky jsou zde zastoupeny i policejní sbory Polska a Slovenska. 

V úterý 15. prosince 2015 se padesát českých policistů vyslaných do Maďarska (a dvacet do Slovinska) vrací. Stejný den dopoledne se dvacítka nových policistů opět vydá do Slovinska, o rotaci kontingentu v Maďarsku se prozatím jedná. Ministr vnitra a policejní prezident dnes deklarovali připravenost české policie opětovně pomoci maďarským kolegům v případě potřeby řešení migrační krize.

plk. Ing. Jana Macalíková
13. 12. 2015

Odkazy do noveho okna

Maďarsko (1)

Maďarsko (1) 

Detailní náhled

Maďarsko (2)

Maďarsko (2) 

Detailní náhled

Maďarsko (3)

Maďarsko (3) 

Detailní náhled

Maďarsko (4)

Maďarsko (4) 

Detailní náhled

Maďarsko (6)

Maďarsko (6) 

Detailní náhled

Maďarsko (5)

Maďarsko (5) 

Detailní náhled

Maďarsko (7)

Maďarsko (7) 

Detailní náhled

Maďarsko (8)

Maďarsko (8) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem