Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policejní prevence na Velikonoce

PRAHA VENKOV-JIH - I v nadcházejícím svátečním čase se můžeme stát obětí zloděje, kapsáře, či účastníkem dopravní nehody. 

Na silnicích se můžeme setkat v období velikonočních svátků s větším počtem účastníků silničního provozu, zejména pak řidičů motorových vozidel i s tzv. „svátečními“ řidiči, kteří vyjíždí jen příležitostně. Do provozu se vracejí motorkáři a cyklisté. Je tedy nutné počítat s větší intenzitou provozu. Doporučujeme řidičům, aby sledovali dopravní informační zpravodajství a včas na ně reagovali. Mohou se tak vyhnout kolonám nebo předejít dopravní nehodě. S velikonočním obdobím je spojeno i požívání alkoholických nápojů. Řidiči, cyklisté i chodci by si měli uvědomit, že alkohol do silničního provozu nepatří! 
Řidiči by však neměli zapomínat na proměnlivost jarních povětrnostních podmínek, teplotní a tlakové výkyvy. Velmi často se tvoří mlhy a lokální námrazy. Je velmi nutné, aby se všichni účastníci silničního provozu chovali k sobě ohleduplně a plně respektovali jeden druhého. Na opatrnost nesmí zapomínat ti, co usedají za volant či řídítka, po delší pauze. Vždy je nutné jízdu přizpůsobit aktuálním schopnostem. Před jízdou vozidlem si také zkontrolovat technický stav vozidla, pneumatiky, brzdové systémy nebo osvětlení a stav provozních kapalin. 

cestujeme autemV souvislosti s Velikonocemi nás čekají ve větší míře i nákupy v obchodech, kdy se zaměřujeme na výběr potravin k velikonočnímu stolu, či nákupu sladkostí pro koledníky. Na místě je připomenout několik rad, jak se vyvarovat nepříjemným zážitkům, abychom se nestali například obětí kapsáře. Krádež bývá blesková a okradený to mnohdy zjistí až po delší době.

Jak se bránit okradení při nákupech?

Kabelky či tašky nenechávejte v nákupních vozících, mějte je stále při sobě. 
Kabelku noste u těla a vždy zapnutou. 
Nenoste své osobní doklady v peněžence. 
PIN platební karty noste vždy odděleně od platební karty, v případě odcizení platební karty tuto ihned zablokujte a krádež oznamte.
Při ukládání nákupu do vozidla mějte neustále své zavazadlo pod kontrolou.
Vozidlo na parkovištích řádně uzavřete a uzamkněte, i když se od něho vzdalujete jen na krátkou dobu (např. vrácení nákupního košíku). 

K zajištění obydlí před odjezdem z domova doporučujeme.
Zkontrolujte uzavření všech oken, stáhnutí bezpečnostních rolet a uzamčení objektu. Zbytečně neupozorňujte na nepřítomnost, například sdílením na sociálních sítích, namluvením o době nepřítomnosti na telefonní záznamník, či umístěním vzkazu na dveře nebo poštovní schránku. Zkontrolujte funkčnost nainstalovaných bezpečnostních systému či alarmů a nezapomenout je aktivovat.
Další preventivní tipy, jak správně a prakticky zabezpečit svůj majetek naleznete na www.stopvloupani.cz nebo v mobilní aplikaci ,,Zabezpečte se!“.Jakékoliv preventivní opatření, které využijete k zabezpečení bytu nebo domu, může pachatele odradit, či mu to znesnadní přístup do vašeho obydlí. Pokud při návratu domů zjistíte, že došlo k vloupání, ihned zavolejte na linku 158. Nedoporučujeme do takového objektu vstupovat. Vyčkejte příjezdu policistů v blízkosti domu, bytu a popište jim vše potřebné ( například popis pachatele, směr jeho útěku, auto apod.). Před příjezdem hlídky, pokud už jste v objektu, nemanipulujte s předměty a nic neuklízejte.
Přejeme Vám šťastnou cestu a poklidné prožití velikonočních svátků.

por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
12. dubna 2022

Odkazy do noveho okna

Skrytá nebezpečí nákupních zón

Skrytá nebezpečí nákupních zón 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem