Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policejní prevence na hřbitovech a silnicích

OLOMOUC - Bezpečnostní preventivní akce 

V souvislosti s uctěním Památky zesnulých připravují v těchto dnech policisté bezpečnostní opatření, a to jak na úseku BESIP, tak k předcházení páchání majetkové trestné činnosti na místních hřbitovech a v jejich okolí.    

Preventivní dopravně bezpečnostní akce bude zaměřená zejména na kontrolu dodržování předepsané rychlosti jízdy motorových vozidel, způsobu jízdy vozidel, dodržování pravidel silničního provozu na železničních přejezdech, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technického stavu motorových vozidel, kontrolu dokladů předepsaných pro řízení motorových vozidel a dodržování ostatních obecně platných ustanovení zákona. Upozorňujeme řidiče, aby důsledně dodržovali veškerá pravidla bezpečné jízdy a přizpůsobili způsob i rychlost dopravní situaci. Dá se předpokládat, že se v silničním provozu budou pohybovat i tzv. sváteční řidiči, apelujeme tímto na ohleduplnost všech účastníků silničního provozu a doporučujme řidičům, aby nepodceňovali ani podzimní proměnlivost počasí.

Hlídky Policie České republiky budou též vykonávat preventivní činnost na parkovištích u hřbitovů a na hřbitovech v souvislosti se zvýšeným pohybem občanů, kteří přijdou uctívat „Památku zesnulých“. Zvýšený počet lidí láká a dává příležitost zlodějům, kteří se zaměřují na cenné věci zanechané na viditelném místě v interiéru motorových vozidel zaparkovaných na parkovištích a v okolí hřbitovů. Policisté budou osobně informovat občany o tom, aby byli obezřetní a ve svých vozidlech nenechávali nic, co by mohlo vést zloděje ke krádeži. Stejně tak hlídky policistů informují o tom, jak je důležité nenechávat si své osobní věci, jako jsou kabelky, batohy a tašky volně položené poblíž náhrobků. Tohoto okamžiku pak může využít zloděj a věci jim odcizit přímo za zády, v momentě kdy se věnují třeba zapalování svíček. Dochází ke krádežím květin, věnců a v krajních případech i k poškozování hrobů. Pro takové případy doporučujeme mít vše řádně zadokumentované a vyfocené.

Uhlídat všechna zaparkovaná vozidla a odložené osobní věci u hřbitovů a na hřbitovech je pro policii prakticky nemožné, proto si ceníme pozorných spoluobčanů, kteří si všímají podezřelých osob a informace ihned volají na tísňovou linku 158.

por. Mgr. Petr Piňos
24. 10. 2019

                                                                                                               

Odkazy do noveho okna

Preventivní akce

Preventivní akce 

Detailní náhled

Preventivní akce

Preventivní akce 

Detailní náhled

Preventivní akce

Preventivní akce 

Detailní náhled

Preventivní akce

Preventivní akce 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem