Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policejní prevence na cestách

Policisté z preventivně informační skupiny Obvodního ředitelství Praha IV a Správy hl. m. Prahy, ve spolupráci s kolegy z oddělení metodiky a prevence Národní protidrogové centrály a členy Spolku policejní historie a prevence, uskutečnili na konci letošního školní roku při konání škol v přírodě v rámci projektu „Ajaxův zápisník“ několik vystoupení příslušníků Policie ČR, kteří formou ukázek přiblížili dětem kriminalistické metody a práci policie. 

     První vystoupení se uskutečnilo pro žáky 3.B třídy ZŠ Smolkova v Praze 12 na škole v přírodě v hotelu ”Švýcarská bouda” ve Špindlerově Mlýně. Příslušníci a členové Spolku policejní historie a prevence zde navodili atmosféru z období těsně po 2. světové válce, kdy v našem pohraničí řádily teroristické skupinky z nacistického podzemního hnutí Wervolf (Vlkodlak).
Děti byly svědky přepadení a pomáhaly hlídce jednak s popisem pachatelů, ale také při pátrání. Dokonce se jim je podařilo objevit v jejich úkrytu, což neprodleně oznámily hlídce SNB a mohly tak sledovat činnost příslušníků při jejich zadržování. Ukrytí záškodníci se vzdali až po krátké přestřelce. Hlídka je poté eskortovala na stanici, kde u nich byli nalezeny usvědčující dokumenty včetně informace o tajném skladu zbraní a munice. Děti místo tajného úkrytu objevily a přivolaly příslušníky, kteří sklad zajistili a odborně munici vyzvedli. Dětem se přitom dostalo poučení o správném postupu při nalezení zbraní, munice nebo podezřelého předmětu a zároveň i následcích takové neodborné manipulace s nimi.
Po skončení hrané scénky pak absolvovaly dovednostní i vědomostní soutěže, které byly zakončeny odměněním nejen těch nejlepších, ale drobné dárky dostali nakonec všichni.

     Další návštěva se odehrála u 2. a 4 třídy ze ZŠ T.G. Masaryka v Praze 12, která odjela za přírodou na druhý konec republiky a to do jižních Čech do malebné vesničky Pístina u Stráže nad Nežárkou.
Scénář soutěžního odpoledne se odehrával ve 30. letech 20. století v období Československé republiky, kdy děti shlédly loupežné přepadení válečného vysloužilce, který si již nestihl ušetřené peníze ze své penze uložit do záložny a byl o ně připraven nebezpečným lupičem. Přepadený muž vše oznámil na Policejním komisařství a zatímco soutěžní družstva sestavovala popis pachatele začala policie a četnictvo šetřit uvedený zločin. Na základě oznámení a hlavně získaných popisů byl zapírající lupič zadržen a za pomoci kriminalistických metod (antropometrického měření metodou pana Alfonse Bertillona a daktyloskopování) usvědčen.
Poté pokračovala soutěžní družstva v dalším zápolením v hodu granátem na cíl, střelbou ze vzduchovky, plnila úkoly zdravovědy a na konec na policejním komisařství odpovídala panu radovi na otázky z tématiky vlastní bezpečnosti. Na závěr došlo k odměnění všech zúčastněných za jejich příkladné zápolení a nasazení.

     Třetí vystoupení proběhlo u 1. a 3. třídy ZŠ a MŠ Angelovova v Praze 12 na škole v přírodě v lokalitě města Tanvald. V historickém období jsme se přenesli opět do Českolovenska na sklonku 30. let 20. století a děti shlédly přepadení tentokrát mladé ženy, která neprozřetelně dala najevo, že má u sebe větší částku peněz. Pro policii a četnictvo byl případ složitější, protože po získání popisu pachatele a následné pátrací akci, se muž nehodlal jen tak lehce vzdát. Byl ozbrojen střelnou zbraní, kladl urputný odpor, nicméně nakonec byl ve svém skalním úkrytu přemožen a odzbrojen, přesto však mu zbylo dost sil, aby se pokusil o útěk. Ten se mu pro ostražitost četnictva nezdařil, a tak doputoval na policejní komisařství, kde byl nakonec poškozenou identifikován a následně se k činu doznal.
Dopoledne dále probíhalo opět v duchu sportovního a vědomostního zápolení a na závěr děti ještě uviděly akční scénku, a to již ze současnosti, kdy příslušníci ze služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství Praha IV zadrželi pouličního dealera omamných a psychotropních látek, jenž ”nabízel drogy” přímo mezi dětmi a sami taky na něj mohly upozornit. A tak si nakonec všichni zúčastnění kromě cen odnášeli i nevšední zážitek.

     Dne 7. června 2008 jsme se již podruhé zúčastnili akce ve Vysokém Mýtě. V rámci komponovaného programu ”Sobotkovo Vysoké Mýto” byly předvedeny čtyři ukázky z práce policie a četnictva do roku 1938. Po celý den měly děti možnost ve stáncích prokázat svoje znalosti z dopravní výchovy a dospělí získat například duplikát historického vůdčího listu (řidičského průkazu).

     Poslední mimopražskou akcí pro děti byla účast na dětském dni, který připravilo Okresní ředitelství Policie ČR ve Znojmě. I tady se členové spolku aktivně zapojili do celodenního programu pro děti.

 

Fotogalerie

Autoři:
Miloš VANĚČEK – Národní protidrogová centrála, Martin MICHAL – PIS Obvodního ředitelství Policie ČR Praha IV

 

vytisknout  e-mailem