Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní potápěči prohledávali dno Slapské přehrady

Výcvik policejních potápěčů v hloubce pod 61 metrů 

Policejní potápěči České republiky využili ve dnech 18. července a 19. července 2012 plánované odstávky vodní elektrárny na Slapské přehradě k výcviku. Devět potápěčů z odboru speciálních činností a výcviku - oddělení Praha, Brno, Frýdek Místek se ponořilo do vody u samotné hráze přehrady. Jako jediní jsou schopni vykonávat potápěčskou činnosti do větších hloubek. V současné době není v České republice jiná skupina potápěčů, která by mohla provádět potápěčské činnosti v hloubce pod 61 metrů. Společně s nimi se výcviku zúčastnilo pět potápěčů z Poříčního oddělení Slapy, kteří se mohou potápět do hloubky 40 metrů. Hasiči z Prahy 4 společně s lékařem ze Zdravotnického ústavu ministerstva vnitra byli přítomni po celou dobu výcviku. Přivezli s sebou také hyperbarickou komoru, která slouží potápěčům k ochraně jejich zdraví při neplánovaném vynoření.
 
Cílem a hlavním přínosem dvoudenního výcviku bylo zmapování míst u samotné hráze přehrady pod vodní hladinou. Informace a poznatky, které jsme získali, mohou být využity v případech šetření závažných trestných činů v souvislosti s vodním prostředím. Při pátrání po osobách či věcech pocházejících z trestné činnosti, nebo hrozbě teroristického útoku na samotnou hráz přehrady mohou být tak tyto získané poznatky velmi důležité. V dané lokalitě došlo v minulosti již k několika utonutím, sebevražedným či jiným nehodám a proto je pro nás velkým přínosem zmapování a zjištění charakteru dna právě u hráze přehrady.
 
Policejní potápěči jsou jediní, kteří smějí provádět pyrotechnickou činnost pod vodní hladinou. Potápění do zatopených jeskyní a dolů je další z jejich činností. Jsou využíváni při hledání důkazů zmizelých pod hladinou.
 
Do jejich činnosti patří potápění v zatopených jeskyních, dolech a především potápění v souvislosti s plněním úkolů v trestním řízení. Díky jejich práci jsou objevovány důkazy zmizelé pod vodní hladinu. Využíváni jsou také při pátrání po utonulé oběti trestných činů, hledání stop vedoucích k usvědčení konkrétních pachatelů.
 
 
nprap. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
23. 07.2012
 
Odkazy do noveho okna

20120718_potápěči 1

20120718_potápěči 1 

Detailní náhled

20120718_potápěči 2

20120718_potápěči 2 

Detailní náhled

20120718_potápěči 3

20120718_potápěči 3 

Detailní náhled

20120718_potápěči 4

20120718_potápěči 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem