Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní potápěči prezentovali svou činnost

V Brně se setkali policejní potápěči a zástupci velvyslanectví USA. 

Potápěči z Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku ŘSPP Policejního prezidia ČR se setkali 15. ledna 2013 s příslušníky velvyslanectví USA. Pracovní schůzka se uskutečnila přímo na základně policejních potápěčů v Brně. 
 
Jednání za Policejní prezidium ČR se zúčastnili náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Tomáš Kužel, ředitel ředitelství služby pořádkové policie ČR plk. Mgr. Tomáš Václavík, náměstek ředitele Útvaru rychlého nasazení plk. JUDr. Vítězslav Kresta a vedoucí Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku plk. PhDr. Lubomír Znojil. Za americkou stranu byli přítomni vedoucí technik Office of Naval Research Global Dr. Charles J.Holland, vedoucí zvláštní agent FBI Paul H. Haertel a vojenský přidělenec pro obranu a vzdušné síly col. Patrich T. Sullivan.
 
Na setkání prezentovali potápěči svoji činnost, možnost nasazení a využití na území České republiky a v zahraničí. Svým zahraničním hostům představili také svou nelehkou práci, kterou odvedli v září 2012 na misi v Bosně a Hercegovině. Tým během svého pobytu na této misi pokračoval v postupném odstraňování munice z řeky Sávy (pozůstatek z války z let 1992 - 1995). Představen byl rovněž výhled následujících misí, na které se potápěči připravují.
Zajímavou částí dne bylo předvedení techniky, kterou při své činnosti policejní potápěči využívají. Praktická ukázka nasazení potápěčů při pátrání pod ledem byla jistě zajímavým okamžikem pro všechny zúčastněné.
 
Úroveň výcviku a profesionality policejních potápěčů České republiky byla americkými hosty hodnocena velmi kladně s konstatováním, že se jedná o špičkový útvar na nejvyšší světové úrovni.
 
Obě strany jednaly o možnosti vzájemné spolupráce a oboustranně byl projeven zájem o výměnu praktických zkušeností v oblasti forenzního, vědeckého i bojového potápění.
 
nprap. Bc. Štěpánka Zatloukalová
22. ledna 2013
Odkazy do noveho okna

Potápěči 01

Potápěči 01 

Detailní náhled

Potápěči 02

Potápěči 02 

Detailní náhled

Potápěči 03

Potápěči 03 

Detailní náhled

Potápěči 04

Potápěči 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem