Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policejní pohádky

MS kraj - "Policejní pohádky" oslavily první výročí 

Dětskou knížku moravskoslezské policie „Policejní pohádky“ jsme slavnostně pokřtili a poprvé četli v předvánočním čase právě před rokem, dne 22. 12. 2014 v mateřské škole v Ostravě (http://www.policie.cz/clanek/policejni-pohadky-o-projektu.aspx). V uplynulém roce jsme knihu distribuovali do moravskoslezských škol, školek.

Vzhledem k faktu, že knihu nelze koupit, byly v srpnu 2015 „Policejní pohádky“ věnovány do moravskoslezských knihoven pro ostatní zájemce, viz odkaz se zpětnými vazbami učitelů http://www.policie.cz/clanek/policejni-pohadky-do-moravskoslezskych-knihoven.aspx). Na sklonku března ale také proběhlo čtení „Policejních pohádek,“ dokonce napříč republikou, detailně viz http://www.policie.cz/clanek/cteni-napric-cr.aspx.

Kniha je velmi pozitivně hodnocena dětmi, rodiči a prarodiči, stejně jako odbornou veřejností. Jedna z bruntálských učitelek nám za knihu udělila jedničku s hvězdičkou, viz její zpětná vazba:

Chtěla bych vám dát zpětnou vazbu na knihu Policejní pohádky. Knihu jsem četla dětem 1., 2. a 3. ročníku na naší malotřídní škole v hodinách čtení každý týden. Každé pohádce jsme věnovali jednu vyučovací hodinu. Musím napsat, že děti poslouchaly, a ani nedutaly. Musím podotknout, že v těchto letech jsou v těchto ročnících skoro samí kluci, u kterých udržet pozornost a zaujetí pro věc, je někdy nadlidský úkol. Pohádky byly pro děti napsány velmi srozumitelně, napínavě a hlavně byl volen jazyk vhodný pro děti. Otázky a poučení za článkem byly rovněž super. Děti o každé z nich dovedly diskutovat a debatovat hodně dlouho. Dovolím si napsat, že tento projekt si zaslouží v učitelském jazyce jedničku s hvězdičkou!!! 

 

tiskoviny2.jpgtiskoviny

Příznivci mohli knihu získat letos v červnu do svých knihovniček na pohádkovém Dni moravskoslezské policie v Ostravě. Zcela zaplněný hradní sál při čtení „Policejních pohádek,“ stejně jako dlouhé řady trpělivě čekajících dětí, rodičů a prarodičů, dávaly tušit oblíbenost knížky u čtenářů všech věkových kategorií. Děti milují hrdiny knížky – policistu Honzíka i spravedlivého soudce Přemysla. Šestnáct příběhů, jež poutavě napsal ostravský soudce Roman Pokorný, s kouzelnými obrázky ilustrátorky Šárky Nogové, přináší dětem nenásilnou formou také poznání základních zásad bezpečného chování a doporučení v různých krizových situacích. Velmi vítaný je i formát závěrečných otázek, kdy si děti pravidla zopakují, a dále doplňující řada tiskovin – omalovánek, pexes. Děti si opět hrou zopakují pravidlo i příběh.

 

„Policejní pohádky“ již mají také svůj „pohádkový“ web, veškeré informace naleznete na http://www.policie.cz/policejni-pohadky.aspx. Naše „Policejní pohádky“ existují po prvním roce v celkovém počtu 14 500 knih. Mezi dětmi velmi oblíbené příběhy náleží „O statečném policistovi Honzíkovi, Jak droga zatemnila Petříkovi mysl, Jak Frantík a Terezka zkoušeli tatínkovo víno.“

Závěrem je vhodné zopakovat, že „Policejní pohádky“ vznikly díky finanční podpoře Moravskoslezského kraje.

                                                                                            

mjr. Mgr. Gabriela Holčáková

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

29. 12. 2015

                                                                                                    

 

vytisknout  e-mailem