Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policejní pes – ochránce v příhraničí – ukončení projektu

MS kraj - projekt v rámci Fondu mikroprojektů v Euroregionu Silesia 

logo.jpg
 

Název projektu: Policejní pes – ochránce příhranicí
Registrační číslo projektu: CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_013/0003207
Program Interreg V-A Česká republika – Polsko, Fond mikroprojektů 2014-2020 v Euroregionu Silesia

Zdokonalení a prohloubení znalostí a dovedností policistů – kynologů české i polské policie bylo hlavním cílem projektu „Policejní pes – ochránce příhraničí“, který navázal na předchozí dva projekty. Byl zaměřen především na nácvik vyhledávání a sledování horké pachové stopy hledaných nebo pohřešovaných osob v rozsáhlých a nepřehledných terénech v příhraničních oblastech.

Pro zefektivnění pátrání byly v rámci projektu zakoupeny mobilní trasovací systémy a aplikace. Prvním ze jmenovaných je zařízení využitelné pro efektivní výcvik služebních psů, např. při plánování a kladení tréninkových stop nebo pro monitoring práce služebních psů. Díky aplikaci budou mít jednotliví psovodi možnost vidět svoji polohu a trasu.
Další nedílnou součástí projektu byly přednáškové a prezentační akce na základních školách.

Ověřit spolupráci českých a polských policistů, rozšířit právní vědomí o možnostech vymáhání práva na území sousedního státu či snižování jazykové bariéry měly výcvikové akce projektu. Druhý výcvikový týden, kterým byl projekt také ukončen, proběhl ve Starých Těchanovicích od 21. do 25. listopadu letošního roku. Místo výcviku bylo vybráno vzhledem k dostupnosti terénu vhodného pro výcvik služebních psů jak v pachových pracích, tak pro realizaci cvičných pátracích akcí po pohřešovaných osobách v nepřehledných terénech. Výcviku se účastnili čeští i polští policejní psovodi se svými psy.  

Program akce byl obdobný jako při prvním týdenním výcviku. Lektoři navázali na zkušenosti získané v prvním týdnu. Opět byla část programu věnována teoretické přípravě v problematice pachových prací služebních psů a část programu pak byla směřována do terénu. Psovodi si v praktických podmínkách ověřovali nabyté teoretické znalosti a informace. Využili také mobilní trasovací systémy a aplikace, přičemž shledali, že drobné nedostatky zjištěné v předchozím výcviku, se podařilo odstranit. Získaná technologie tak bude v budoucnu přínosem jak při výcviku vyhledávání a sledování pachových stop, tak i při realizaci pátracích akcí v rozsáhlých a nepřehledných terénech.

Rychlé a efektivní využití služebních psů při pátracích akcích, jejich nasazení na „horkou“ stopu může nejen vést k brzkému vypátrání zájmové osoby, ale také uspořit síly i prostředky, které by bylo nutné vynaložit při realizaci rozsáhlých pátracích akcích.

Využití pořízené techniky:

https://www.policie.cz/clanek/cviceni-patrani-po-pohresovanych-osobach.aspx
https://sefor.cz/spolecna-patraci-akce-spj-a-psovodu-s-nasim-systemem-ptrack/

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
29. 11. 2022
 

Odkazy do noveho okna

Týdenní výcvik-praxe I

Týdenní výcvik-praxe I 

Detailní náhled

Týdenní výcvik-praxe II

Týdenní výcvik-praxe II 

Detailní náhled

Týdenní výcvik-praxe III

Týdenní výcvik-praxe III 

Detailní náhled

Týdenní výcvik-teorie.

Týdenní výcvik-teorie. 

Detailní náhled

Ukázky pro děti I

Ukázky pro děti I 

Detailní náhled

Ukázky pro děti II

Ukázky pro děti II 

Detailní náhled

Ukončení projektu

Ukončení projektu 

Detailní náhled

Zakoupená technika

Zakoupená technika 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem