Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policejní opatření na táborském festivalu

Jihočeská policie zhodnotila průběh opatření k zajištění veřejného pořádku a dopravy v rámci konání festivalu Queer Pride v Táboře. (Hl. schránka 974 221 116) 

Pořádková jednotka - příprava do akcePořádková jednotka - příprava do akce
Jihočeská policie dnes odvolala mimořádná bezpečnostní opatření, která od sobotního rána platila v Táboře, k zajištění veřejného pořádku a dopravy, v rámci průvodu a festivalu QUEER PRIDE.

Během rušného sobotního dne zajišťovali jihočeští policisté společně s kolegy ze Západočeského a Jihomoravského kraje, městskou policií a policisty cizinecké policie, pořádek nejen v ulicích města. Podle očekávání se na Husově náměstí uskutečnil kolem jedenácté hodiny dopoledne ohlášený mítink DS. Během projevů se na náměstí shromáždilo zhruba padesát účastníků a naslouchajících. Průběh mítinku si nevyžádal žádný policejní zásah. Antikonfliktní tým policie se pohyboval mezi účastníky a uklidňoval horlivější diskutující, přispěl tak k poklidnému ukončení shromáždění. Policie zareagovala i na upozornění přihlížejících, na kontroverzní nápisy, na tričku jednoho z příslušníků strany.

Mítink DSMítink DS


Ohlášený průvod festivalu QUEER PRIDE vyrazil od zemědělské školy ve stanovený čas (12:00) a prošel v poklidu městem. Do průvodu se zapojilo kolem čtyř stovek osob. Vědoma si rizika na možné akce radikálů, směřující proti účastníkům festivalu, policie nepřetržitě monitorovala dění v průvodu a okolí. Policisté byli připraveni zamezit jakémukoliv vážnějšímu konfliktu mezi příznivci a odpůrci festivalu a především ochránit život, zdraví a majetek občanů. Policisté pořádkové jednotky byli v čele i zádech průvodu a reagovali na aktuální dopravní dění, rychlost průvodu či možné narušení veřejného pořádku.
Průvod prošel městem bez vážnějších incidentů a zhruba kolem jedné hodiny odpoledne pokračoval festival dle harmonogramu v kulturním centru CESTA a jeho okolí. Policisté rušili, bezprostředně po průchodu průvodu, omezující uzavírky ulic.


Během opatření nedošlo k narušení veřejného pořádku a dopravy. Policisté nezaznamenali žádný vážnější incident. Řešili s několika neukázněnými řidiči dopravní přestupky, zadrželi osobu v pátrání a do rukou jim „padl“ řidič, nevlastnící řidičský průkaz. Jako přestupkové jednání vyhodnotili policisté i snažení podnapilého muže, zasáhnout vajíčky někoho z průvodu. „Bílé“ střely se zastavily o policejní vozidlo. Dění ve městě monitoroval do odpoledních hodin policejní vrtulník a poskytoval tak řídícímu štábu opatření přehled o situaci. Pro zásah v uličkách města byli připraveni i policisté na koních, kolegové z Jihomoravského kraje.

Jízdní policieJízdní policie


Policisté i v nočních hodinách, ale již v omezeném počtu, sledovali pokračování festivalu v prostorách diskotéky Milénium. Také tento poslední bod programu, sobotního festivalu, se obešel bez incidentů a narušení pořádku.
Jihočeští policisté jednotlivé potřebné kroky opatření konzultovali se zástupci městského úřadu a organizátory festivalu. Děkují všem za pomoc a občanům i návštěvníkům města za projevené pochopení při respektování potřebných uzavírek a dopravních omezení.

 

vytisknout  e-mailem