Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policejní návštěva na 2. základní škole v Rakovníku

RAKOVNICKO – Policistky připravily pro žáky 2. základní školy v Rakovníku preventivní přednášku na téma „Šikana - kyberšikana“. 

Policistky z Územního odboru Rakovník prap. Veronika Cafourková a por. Hana Martinovská v květnu navštívily 2. základní školu v Rakovníku, kdy si nejdříve s žáky čtvrtých tříd povídali na téma kyberšikana a následně v dalších dnech se žákům třetích tříd vysvětlil pojem šikany.

Šikana je agresivní chování, jehož záměrem je opakovaně ubližovat, ohrožovat nebo zastrašovat jiného člověka, případně skupinu lidí. Šikana zahrnuje jak fyzický útok a to v podobně např. bití, poškozování věcí druhé osobě, tak i slovní útok v podobně vydírání, nadávek, pomluv vyhrožování či ponižování. Podrobnější informace o šikaně a jejích druhů naleznete na internetových stránkách: https://www.policie.cz/clanek/prevetivni-informace-sikana.aspx

Kyberšikana znamená, že je to specifický druh šikany, ale na rozdíl od klasické šikany, má agresor kyberšikany jiné nástroje na ubližování. Kyberšikana se odehrává ve virtuálním světě, kdy nedochází k přímému fyzickému kontaktu mezi iniciátorem a poškozeným, ale jedná se o psychický teror, zesměšňování atd. Šikanování se děje prostřednictvím komunikačních technologií a to např. přes internet, mobilní telefon, sociální sítě apod. Více informací na toto téma naleznete zde: https://www.policie.cz/clanek/prevence-kybersikana.aspx

K těmto tématům policistky žákům pustily poučná videa, kdy žáci pozorně poslouchali a zároveň se aktivně zapojovali do diskuze svými zvídavými dotazy. Dále s nimi během přednášky řešily problematiku mezilidských vztahů, neopomněly dětem připomenout i telefonní čísla tísňových linek policistů, hasičů a záchranářů, správné oznámení událostí na operační střediska nebo zásady osobní bezpečnosti. Přítomnost policistek ve škole byla ze strany školáků vítána a učitelé, kteří byli přítomni na přednáškách, je hodnotili velmi kladně.

prap. Veronika Cafourková

19. července 2022

Odkazy do noveho okna

IMG_20220510_085414

IMG_20220510_085414 

Detailní náhled

IMG_20220510_085409

IMG_20220510_085409 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem