Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policejní konference v Havířově

 

policejní konferencepolicejní konference
Den 27. června 2008 byl pro karvinské policisty ve znamení prevence. Právě v tento den, po několikaměsíčních přípravách, uspořádali policisté mezinárodní konferenci s pracovním názvem „Community policing aneb zpět k policejní práci“, jenž byla s ohledem na projednávanou tématiku zatím největší svého druhu v ČR. Podařilo se. Konference proběhla v havířovském KD Radost pod záštitou karvinského okresního policejního ředitele a primátora města Havířova. Jak vyplývá z názvu, cílem konference byla výměna zkušeností a hledání způsobů řešení kriminality na místní úrovni v duchu filozofie Community policing. Vzhledem k tomu, že klíčovým prvkem většiny popisovaných modelů je policista na základním útvaru, jehož úkolem je systémová péče o přidělenou lokalitu, tvořili většinu účastníků konference policisté – okrskáři, z obvodních oddělení a dopravního inspektorátu karvinského okresního ředitelství.

 

Jednotlivé postupy, které z této filozofie vycházejí, jsou založené na otevřené spolupráci policie, veřejnosti, samosprávy a místních organizací i veřejných institucí, proto byli na konferenci pozvání i představitelé samospráv na Karvinsku. Z těch nejznámějších, jenž přijali pozvání a konference se zúčastnili, uveďme primátory měst Havířov - Františka Chobota a Karviná – Tomáše Hanzela, dále starosty všech obcí, úředníky na úseku prevence, ředitelé obecních policií a zástupce justice na Karvinsku. Na konferenci přijali pozvání i zvlášť významné osobnosti, jejichž přítomnost jen podtrhla význam a vážnost konference. V našem případě se jednalo o náměstka policejního prezidenta plk. Ing. Mgr. Ivana Bílka, ředitele služby pořádkové a železniční policie plk. Mgr. Petra Sehnoutku, zástupce ředitele správy plk. JUDr. Karla Třetinu, ředitele Vězeňské služby a justiční stráže plk. JUDr. Jána Lazára, ředitele Celní služby plk. Ing. Dalibora Kubína a mnoho dalších. Celkově se zúčastnilo konference 100 účastníků.

Jak už to bývá, úroveň každé konference je měřena kvalitou příspěvků a přednášejících. Proto byli organizátory pečlivě vybrání přednášející, jejichž přednášky byly po úvodním slovu uvedených hostů a příspěvku karvinského policejního ředitele, seřazeny sestupně ze všech úrovní policejní hierarchie – pol. prezídium (pplk. Mgr. Osvald, pplk. Ing. Bureš), krajská správa (kpt. Bc. Teplík), okresní ředitelství (nprap. Bc. Viačková) a obvodní oddělení (npor. Bc. Šikola), dále představitelů samosprávy – primátora statutárního města Karviná, externího subjektu – ProPolice o.p.s. (Mgr. Tošovský) a zahraničního hosta – zástupce krajského vedení polské policie z Katovic (ml.insp. Mgr. Taborowsky). Do průběhu konference se aktivně zapojili se svou reakcí na probíhající příspěvky také plk. Ing. Mgr. Bílek, JUDr. Jarnot - OSZ Havířov, JUDr. Chmiel - OS Havířov, a plk. JUDr. Třetina.

Ústředním motivem konference bylo, mimo jiné, nalézt praktické způsoby zavádění nových preventivních prvků filozofie Community policing do policejní praxe, a využít možnosti proaktivní spolupráce policie s externími partnery, jejíž smyslem je předcházet trestné činnosti, navrhovat vhodná opatření, identifikovat problémy a delegovat zodpovědnost na co nejširší občanskou veřejnost. Cíle byly splněny, a nyní, … zpět k policejní práci… policisté na Karvinsku!

plk. Ing. Martin Hrinko, Ph.D.

vytisknout  e-mailem