Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policejní hlídky jsou vybaveny přístroji k záchraně života

KRAJ: Pořízení defibrilátorů podpořil Krajský úřad Jihomoravského kraje. 

Projekt plošného rozmístění AED v Jihomoravském kraji –
princip „First respondera“
 
 
V souladu se statistikami Evropské rady pro resuscitaci (ERC) je výskyt srdečních zástav v Evropě vysoký, až 700 000 případů/rok. Evropské země udávají kolem 11 % případů kvalitního přežití pacientů po náhlé zástavě oběhu. V Jihomoravském kraji týmy zdravotnické záchranné služby (ZZS) resuscitují kolem 700 pacientů ročně a pouze u 45% z nich se v terénu podaří obnovit spontánní krevní oběh. Toto číslo nevypovídá o následném přežití pacientů. Velké množství pacientů umírá po převozu do nemocnice nebo situaci přežijí s těžkým neurologickým deficitem. Po 5 minutách od vzniku náhlé zástavy srdeční (NZO) dochází k nezvratnému poškození mozkových buněk. Zákonem stanovená dojezdová doba pro týmy ZZS je 20 minut. I když průměrný dojezdový čas k pacientům do 8 minut, je tato doba pro pacienta osudnou, pokud na místě není poskytována laická první pomoc. Největší šanci na přežití dává postiženému kromě kvalitní okamžité resuscitace i včasná defibrilace. Včasná defibrilace je jedním z postupů KPR podstatně zvyšující její následnou úspěšnost. Pokud je provedena okamžitě po příhodě, udává se přežití až v 94 % případů. Provedení defibrilace za 5 minut po NZO znamená přežití v 50%, za 12 minut po NZO už jen v 25% případech.
 
ZZS JMK byla jedním z realizátorů projektu „Rozmístění AED v Brně a Jihomoravském kraji“. Tento projekt odstartoval celý systém, který vedl k plošnému zasíťování celého kraje nejen defibrilátory, ale současně i „first respondery“.
 
První fáze: Na veřejná místa v Brně bylo v roce 2013 pilotně rozmístěno celkem 13 AED (4 stacionární - veřejně v boxech, 9 u ostrahy nebo správy veřejných objektů). V rámci projektu byla realizována osvětová a vzdělávací kampaň s cílem zlepšit povědomí občanů o resuscitaci, včetně použití AED. Současně byla vytvořena instruktážní videa o resuscitaci s použitím AED, která taktéž přispěla k plošné vzdělanosti veřejnosti v oblasti resuscitace.
Druhá fáze: Kromě rozmístění nových AED byly rovněž osloveny soukromé subjekty vlastnící AED. Mnoho soukromých subjektů si na základě veřejné výzvy AED nakoupilo tak, aby mohli být zařazení do systému.
Třetí fáze: V roce 2014 navázala ZZS JMK ve spolupráci s HZS JMK projektem Rozmístění AED do JMK. Na základě reálných výjezdových časů vytipovala ZZS JMK lokality s dojezdovou dobou blížící se hranici zákonné normy. Z podpory Jihomoravského kraje bylo pořízeno 12 AED pro účely HZS. Dle reálných dojezdových časů vozidel ZZS do těchto území bylo navrženo 12 míst, kde byla AED dislokována. Kromě AED, které ZZS rozmístila, byly do systému zařazeny i všechny defibrilátory, kterými požární stanice HZS a jednotky SDH. Nyní máme k dispozici v celém kraji 39 jednotek s připraveným AED.
 
Čtvrtá fáze: ZAPOJENÍ POLICIE ČR – Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje
Do systému AED V JMK byla zařazena jihomoravská policie. Z podpory Krajského úřadu Jihomoravského kraje bylo pořízeno 15 přístrojů AED, které byly určeny právě pro policii. V jihomoravském kraji již policie 11 AED vlastnila, takže nyní má k užívání celkem 26 přístrojů. Příslušníci ze všech služeben a útvarů, které mají AED k dispozici, byly zdravotníky ZZS důkladně proškoleni. AED využívají nejen policisté na obvodních odděleních, ale i příslušnicí sloužící na dálničních odděleních a příslušníci speciální pořádkové jednotky. Také integrované operační středisko v sídle jihomoravské policie v Brně na Kounicově ulici má k dispozici AED.
 
Hlídky vybavené AED už vyrazily do ostré „akce“ ve více než dvaceti případech. Ve třech případech náhlé zástavy srdce, kdy se resuscitace ujali policisté ještě před příjezdem záchranářů, přispěli k záchraně života. Aktuální událostí, kdy policisté včasnou defibrilací pomohli zachránit lidský život, je úterní (10. března) událost z Dubňan na Hodonínsku. Třiačtyřicetiletému muži se srdeční zástavou přivolal pomoc jeho otec, který se mu snažil poskytnout první pomoc. Policisté, kteří dorazili na místo jako první, ihned zahájili resuscitaci a defibrilaci za pomoci AED, ve které pak pokračovali přivolaní záchranáři.
 
AED mají nyní k dispozici nyní hlídky na těchto útvarech:
 
MŘ BRNO: Oddělení hlídkové služby 4x
KŘP JmK: Dálniční oddělení Domašov, DO Podivín, DO Ivanovice na Hané, DO Chrlice,
                  Integrované operační středisko, Speciální pořádková jednotka.
ÚO BLANSKO: OOP Letovice, OOP Boskovice, OOP Blansko
ÚO BRNO VENKOV: OOP Šlapanice, OOP Rajhrad, OOP Kuřim, OOP Tišnov
ÚO HODONÍN: OOP Dubňany
ÚO VYŠKOV: OOP Slavkov u Brna, OOP Bučovice
ÚO ZNOJMO: OOP Jevišovice, OOP Vranov nad Dyjí, OOP Hrušovany nad Jevišovkou,
                        OOP Moravský Krumlov
 
 
Role Krajského zdravotnického operačního střediska ZZS JMK (KZOS)
Klíčovou roli v projektu hrají operátorky Krajského zdravotnického operačního střediska.
Ty aktivují AED ihned po přijetí tísňové výzvy na lince 155 a zjištění, že pacient je v bezvědomí a nedýchá. Operátorky mají všechna dostupná AED zaznačené v mapách a při aktivaci spolupracují s operačními středisky složek IZS.
 
Přesah a význam systému
ZZS JMK byla již opakovaně oslovena dalšími kraji v ČR o pomoc a spolupráci při realizaci rozmístění AED. V Jihomoravském kraji se podařilo vytvořit a ověřit fungující systém rozmístění AED, který přináší výsledky v podobě zachráněných lidských životů. V případě, že bude tento systém postupně implementován do dalších krajů, zajistí se tím výrazné zlepšení dostupnosti okamžité pomoci u pacientů postižených zástavou oběhu ještě před příjezdem profesionální pomoci. V posledních dnech byla ZZS na vyžádání prezentovat tento systém i na Slovensku, kde byla zahájena spolupráce.
 
Výsledky:
V druhé polovině roku 2014 bylo resuscitováno za pomocí First responderů celkem 80 pacientů. U 27 pacientů se podařilo obnovit  krevní oběh a pacienti byli následně transportování k nemocničnímu ošetření. Ve 2 případech se podařilo laickým zachráncům obnovit u postižených krevní oběh ještě před příjezdem profesionální pomoci. Tito pacienti byli v době příjezdu ZZS již při vědomí.
 
Nynější stav v JMK: 95 zařazených AED
JPO – 38 AED (PS HZS 22, JSDH 16)
PČR - 26 AED
Ostatní 31 AED.
 
 
MUDr. Barbora Zuchová, Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje
mjr. Mgr. Petra Vedrová, Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem