Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policejní historické dušičky

Pražské hřbitovy ukrývají ve svých zákoutích také desítky hrobů bývalých policistů, četníků a příslušníků Sboru národní bezpečnosti.  

Některé z nich jsou svědomitě udržovány příbuznými zesnulých strážců zákona, jiné bohužel téměř upadly v zapomnění. V pondělí 2. listopadu 2009 odpoledne se proto malá skupinka současných policistů, sdružených ve Spolku policejní historie a prevence a historické skupině Četnická pátrací stanice Praha vydala alespoň k některým z nich, aby v dobových stejnokrojích z dob první Československé republiky připomněli jejich památku. Akce se zúčastnili i někteří příbuzní zesnulých policistů a zástupci preventivně informačního oddělení krajského ředitelství Policie ČR v Praze.
První zastavení patřilo ono deštivé odpoledne vládnímu radovi Josefu Vaňáskovi, prvorepublikovému šéfovi pražské kriminálky, jinak také pověstné „čtyřky“ v Bartolomějské ulici. Právě on se stal předobrazem rady Vacátka ze seriálu Hříšní lidé města pražského, natočeného koncem 60. let. Jeho hrob na Malvazinkách poblíž kostela byl nedávno rekonstruován za vydatného přispění Spolku policejní historie a prevence a policistů z Národní protidrogové centrály. Toto spojení není náhodné, neboť radovi Vaňáskovi podléhala i Ústředna pro potírání obchodu omamnými prostředky, tedy první česká policejní protidrogová jednotka, založená již v roce 1928.
Druhé zastavení na Vinohradském hřbitově se týkalo Jaroslava Kinkora, dalšího známého detektiva předválečné pražské kriminálky, který se na „čtyřce“ zabýval těmi nejtěžšími zločiny včetně vražd. Přes své nesporné zásluhy se po druhé světové válce již příliš nehodil nastupující garnituře. Dosloužil koncem 40. let. Jeho hrob je pečlivě udržován příbuznými.
Třetí zastavení patřilo mladému policistovi Janu Klennerovi, který na rozdíl od pánů Vaňáska a Kinkora sloužil u pražské státní policie poměrně krátce. Koncem 30. let, kdy Československou republiku ohrožovalo hitlerovské Německo, byl jako posila přeložen do Chebu, tehdy bašty sudetoněmeckých nacistů. 14. září 1938 zde padl při dobývání hotelu Victoria, v němž henleinovci ukrývali zbraně. Jeho hrob v nejstarší části Olšanských hřbitovů již od 50. let pustl. Nedávno ho za pomoci hřbitovní správy objevili a převzali do péče policisté z historické skupiny Četnická pátrací stanice Praha, kteří také zatím marně pátrali po případných žijících příbuzných.
Účastníci malé pietní obchůzky se poté rozloučili před bránou Olšanských hřbitovů.
 
 
por. Bc. Jan Holub
Odkazy do noveho okna

pietní akt 2

pietní akt 2 

Detailní náhled

pietní akt 3

pietní akt 3 

Detailní náhled

pietní akt 4

pietní akt 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem