Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní experti se na dvoudenním jednání zaměřili na pohřešované děti

Zasedání policejních expertů v Praze. 

Přibližně šest desítek účastníků z osmnácti evropských zemí, si v uplynulých dnech v rámci mezinárodní konference zástupců Evropské sítě policejních expertů pro pátrání po pohřešovaných dětech, předávalo zkušenosti z oblasti pátrání po dětech a další poznatky, které při tomto pátrání pomáhají.

Konference byla organizována odborem pátrání, jež organizačně spadá pod Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR a Odborem bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR ve spolupráci s evropskou odbornou organizací AMBER Alert Europe. Letošní zasedání zahájil v rámci úvodního předsednictví České republiky plk. Jan Rybár, který byl v květnu 2018 oficiálně jmenován prvním prezidentem Evropské sítě policejních expertů na pátrání po pohřešovaných dětech v rámci platformy organizace AMBER Alert Europe.

„Předsednictví je vnímáno jako prestižní záležitost a uznání práce a nasazení Policie ČR při pátrání po pohřešovaných dětech,“ uvedl plk. Rybár.

Během dvou dnů, kdy probíhal hlavní program zasedání, vystoupilo mnoho odborníků a významných hostů nejen z Evropy, ale z celého světa. Prostřednictvím vybraných případů si předávali cenné zkušenosti a poznatky z dané problematiky, které mohou přispět k zefektivnění mezinárodní spolupráce, ale i k pátrání po dětech v zemích jednotlivých účastníků konferencVýsledkem všech jednání je posílení vzájemné spolupráce při přeshraničním pátrání po pohřešovaných dětech a podpora při zavádění nových či zlepšování stávajících pátracích mechanismů v případech pohřešovaných dětí. Nedílnou součástí je i osobní kontakt zástupců, expertů na pohřešované děti, ze zúčastněných zemí, neboť naprostá profesionální důvěra je základem vzájemné spolupráce na takto citlivých případech. Diskutována byla i otázka medializace a způsoby efektivního zapojení široké veřejnosti do pátrání po pohřešovaných dětech.

„Jedním z nejdůležitějších předpokladů úspěšného pátrání, obzvláště s mezinárodním přesahem, je rychlost přenosu informací mezi zainteresovanými subjekty. Budování neformálních vazeb se zahraničními kolegy, kteří jsou v případě potřeby schopni zajistit okamžitou pomoc, je v tomto případě zcela zásadní,“ sdělil plk. Rybár.

Je zde opět prostor, aby Policie ČR dostála svému logu, kterým je „Pomáhat a chránit“. Zde může plně dostát svým závazkům a zúročit veškeré své síly a prostředky. Je málo věcí, které mají větší váhu než pomoc a záchrana pohřešovaného dítěte. Vypátrání živého a zdravého pohřešovaného dítěte je pro všechny zúčastněné jedním z nejhezčích okamžiků, momentů, který jim práce u policie přináší.

Pokud zmíněná konference přispěje k vyšší odborné zdatnosti zúčastněných policistů a urychlí vypátrání byť jen jediného pohřešovaného dítěte, které je pro jeho rodiče to nejcennější na světě, tak jsme rádi, že Policie ČR mohla být tím, kdo uvedené setkání připravil.

kpt. Mgr. Lenka Sikorová
14. 12. 2018 

 

Odkazy do noveho okna

Seminář 01

Seminář 01 

Detailní náhled

Seminář 02

Seminář 02 

Detailní náhled

Seminář 03

Seminář 03 

Detailní náhled

Seminář 04

Seminář 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem