Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policejní dohled o Velikonocích

KRAJ VYSOČINA: Kontroly se budou týkat řidičů, cyklistů i chodců 

V průběhu nadcházejících Velikonoc se na území kraje Vysočina uskuteční rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce, která bude zaměřena na chování všech účastníků silničního provozu.  Policisté budou dohlížet na provoz nejen na dálnici D1 a frekventovaných silnicích I. tříd, ale zaměří se také na kontrolu řidičů,  kteří budou ke svým cestám využívat silnice nižších tříd v rámci celého kraje. Dopravně bezpečnostní akce v letošním roce vzhledem k tomu, že v pátek 30. března je státní svátek, začne již ve středu 28. března a bude pokračovat až do pondělí 2. dubna.

V rámci mimořádné dopravně bezpečnostní akce se v průběhu celého  víkendu zaměříme také na chování řidičů na dálnici D1, kde již na dvou úsecích v Kraji Vysočina začaly stavební práce související s modernizací dálnice D1. Dle plánu by na dalších dvou úsecích měly práce začít právě o prodlouženém velikonočním víkendu a v souvislosti s tím lze bohužel očekávat možné komplikace v plynulosti dopravy i v těchto úsecích s omezením provozu.

Budeme ale dohlížet na bezpečnost a plynulost provozu  na silnicích všech tříd v našem kraji, a to především na těch úsecích komunikací, kde dochází nejčastěji k dopravním nehodám. Jde o reakci na skutečnost, že stále častěji při dopravních nehodách i při běžných silničních kontrolách zjišťujeme, že řidiči usedají za volant pod vlivem alkoholu. Policejní hlídky budou v akci v průběhu dne i v průběhu noci. 

Velice zásadní dopravní omezení se bude týkat Jihlavy, kde bude od 1. dubna zcela uzavřen Brněnský most a řidiči budou  muset jezdit po vyznačených objízdných trasách. V této souvislosti apelujeme na všechny řidiče, aby respektovali dopravní značení, které je bude navádět na objízdné trasy a jezdili ukázněně a ohleduplně. Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina  si vyhodnotili ta nejrizikovější  a nejproblémovější místa na objízdných trasách a na těchto místech budou od začátku dubna policejní hlídky ve zvýšené míře dohlížet na bezpečnost a  plynulost silničního provozu.  Policisté tak budou v daných místech moci okamžitě zareagovat na případné kolize nebo mimořádné události.

„Chtěl bych apelovat na všechny řidiče, aby  dbali na důsledné dodržování dopravného značení a nevjížděli do míst, kam jim to zakazují dopravní značky. Tvorbě kolon na objízdné trase ve městě Jihlava se zřejmě nevyhneme, ale pokud se budou řidiči chovat ohleduplně a ukázněně, nebude docházet ke zbytečným dopravním nehodám, které by pak situaci ještě více zkomplikovaly. Na řidiče tranzitní dopravy apelujeme, aby  se po celou dobu uzavírky Brněnského mostu Jihlavě úplně vyhnuli a zvolili si jinou trasu,“  uvedl plk. Mgr. Pavel Peňáz, náměstek ředitele pro SKPV, pověřený zastupováním ředitele Krajského ředitelství policie kraje Vysočina .

Dopravně bezpečnostní akce bude letos o Velikonocích zaměřená především na kontrolu, zda řidiči dodržují nejvyšší povolenou rychlost nebo zda nepožívají před jízdou alkoholický nápoj nebo jinou návykovou látku. Policisté se zaměří také na kontrolu technického stavu vozidel a obecně na dodržování všech pravidel silničního provozu. Běžný dohled nad silničním provozem bude o prodlouženém víkendu ve srovnání s běžným víkendem výrazně posílen. Do kontrol se zapojí policisté dopravní, pořádkové i cizinecké policie v rámci celého Kraje Vysočina.

„Silniční provoz je v průběhu velikonočních svátků v mnohém specifický. Prodlouženému víkendu tradičně předcházejí dva dny školních prázdnin a mnozí lidé volné dny využívají k návštěvám turistických cílů, chatových oblastí či příbuzných, proto se při našich kontrolách hodláme zaměřit zejména na frekventované silnice, kde dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod,“ řekl k chystané dopravně bezpečnostní akci plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Sváteční dny bývají také spojeny s pořádáním celé řady kulturních nebo společenských akcí. Na silnice také vyjíždějí méně zkušení řidiči. O velikonočních svátcích lidé tradičně konzumují ve větší míře alkoholické nápoje, což s sebou přináší nebezpečí, že za volant usedne opilý řidič. Každá dopravně bezpečnostní akce proto působí na tyto negativní jevy především  preventivně.

Zvláště o velikonočním pondělí se tradičně chystá vyjet během dopoledne mnoho mužů také na jízdním kole. Je nutné zdůraznit, že pokud cyklista požívá před jízdou nebo během ní alkohol, velmi rychle a výrazným způsobem snižuje svoji schopnost jízdní kolo ovládat a snadno havaruje. Cyklista se při pádu na vozovku téměř ve všech případech bolestivě a často i vážně poraní. Mnoho lidí si ale neuvědomuje, že i cyklista je podle zákona považován za řidiče, v tomto případě nemotorového vozidla, a co se týká požívání alkoholu platí pro něho stejná pravidla jako pro řidiče motorových vozidel. Cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení sankce až do výše 50 000 korun.

Policisté dopravní, pořádkové a cizinecké policie z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v rámci loňské velikonoční dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali na silnicích našeho kraje celkem 3 168 vozidel. Při kontrolách zjistili 429 přestupků, z nichž 414 vyřešili na místě uložením blokové pokuty v blokovém řízení. Patnáct zjištěných přestupků policisté zadokumentovali a předali je k vyřešení do správního řízení.  Celkem 136 přestupků se týkalo překročení nejvyšší povolené rychlosti, kdy ve všech zjištěných případech policisté tyto přestupky vyřešili uložením blokové pokuty v blokovém řízení.  V deseti případech policisté zjistili, že řidič usedl za volant po předchozím požití alkoholických nápojů.  V jednom případě provedená dechová zkouška vykázala hladinu nad dvě promile alkoholu. Jednalo se o cyklistu, kterého policisté kontrolovali na silnici I/23 v Náměšti nad Oslavou. Pětačtyřicetiletý cyklista jel na jízdním kole a podle jeho slov mířil domů. Dechová zkouška vykázala hodnotu 2,63 promile alkoholu v dechu. Ve třech dalších případech měli kontrolovaní řidiči pozitivní test na přítomnost jiných omamných a návykových látek. Ve 48 případech policisté v rámci kontroly zjistili, že řidiči nebo spolujezdci nepoužili za jízdy bezpečnostní pásy. Všechny zjištěné přestupky vyřešili policisté uložením blokové pokuty. Jednoho přestupku se dopustil chodec, jednoho cyklista a jednoho motocyklista.

V 69 případech vyjeli loni o Velikonocích řidiči na cestu s vozidlem, které bylo v nevyhovujícím technickém stavu. Čtyři řidiči při silniční kontrole nepředložili řidičský průkaz. Jeden řidič projížděl po dálnici D1 bez platné dálniční známky. Tento přestupek policisté vyřešili uložením blokové pokuty. Policisté ze speciálního kamion týmu se zaměřili také na kontrolu nákladní dopravy. Ve třech případech zjistili porušení zákona a jednomu řidiči uložili kauci v celkové výši 10 000 korun. Přestupek dvou řidičů nákladních vozidel vyřešili uložením pokuty v blokovém řízení.

Dopravní nehodovost o Velikonocích – srovnání let 2012 - 2017: pátek – pondělí (4 dny)

Počet nehod

Úmrtí

Těžké zranění

Lehké zranění

Hmotná škoda

Alkohol

2013

53

0

3

17

3 458 000

1

2014

37

0

1

16

1 786 200

4

2015

30

1

1

6

1 321 000

0

2016

49

1

0

9

2 610 500

2

2017

33

0

1

3

2 370 500

4

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

26. březen 2018

vytisknout  e-mailem