Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policejní člun pro Hněvkovice

Jihočeské policii opět pomohla Nadace ČEZ.  

Nadace ČEZ opět pomáhá jihočeské polici a občanům i návštěvníkům kraje. Díky nadačnímu příspěvku ve výši 750 000 korun pořídila jihočeská policie motorový člun pro vodní nádrž Hněvkovice. Policisté tak budou moci mnohem lépe vykonávat hlídkovou činnost v této lokalitě. Vodní nádrž Hněvkovice se nachází v zóně havarijního plánování Elektrárny Temelín.

Pořádková policie v této oblasti však dosud neměla pro účely pátrání, vyhledávání trestné činnosti či plnění úkolů v rámci mimořádných situací toto potřebné technické vybavení. Policejní čluny byly k dispozici až na vodní nádrži Lipno a na vodní nádrži Orlík. V případě vzniku mimořádné události či krizové situace hraje rychlost nasazení požadované techniky velmi významnou roli.

Aktuálně pořízení mobilní policejní člun, díky podpoře nadace ČEZ, bude využíván převážně pro zajišťování služebních činností zejména hlídkové služby v oblasti ochrany strategického objektu – Jaderné elektrárny Temelín.

Člun je umístěn na vlastním přívěsu a jeho mobilita je tak bez omezení. Jeho přeprava je snadná. Mimo lokalitu Hněvkovické přehrady a řeky Vltavy, bude také využíván i při zásazích v rámci IZS. Člun uveze až patnáct osob.

Aktuálně je také plánováno školení policistů pro obsluhu tohoto plavidla. Nasazení člunu pro výkon služby je připraveno již pro letošní letní období. Člun byl minulý týden v policejních dílnách dovybaven výstražným zvukovým a světelným zařízením (policejním majákem) a policejními nápisy.

Krátké shrnutí projektu:
Nadační příspěvek ve výši 750.000,- Kč
Projekt byl schválen nadací ČEZ v srpnu 2014
Smlouva o poskytnutí nadačního příspěvku č. ETE 24¬_14 byla uzavřena 20. 8. 2014
Konec projektu: 13. 6. 2015

 Nadace logo.pdf

 

Díky pomoci Nadaci ČEZ bylo také v těchto dnech dovybaveno moderní integrované operační středisko jihočeské policie v Českých Budějovicích. Za částku 309 155 korun od Nadace ČEZ byl pořízen speciální operační stůl pro krizovou místnost.

Díky Nadaci ČEZ již byla loni pro operační středisko pořízena dispečerská křesla či stacionární pojezdy pro technologie. Aktuálně dovybavená krizová místnost je součástí technického zázemí operačního střediska.

operační stůl.jpg
Tento nový operační stůl slouží pro připojení technologií a telekomunikačních zařízení, která využívá krizový štáb jihočeské policie při řešení mimořádných a krizových situací. Součástí stolu je moderní technologický box, umístěný na výsuvné konzoli. Stůl umožňuje štábu technologické propojení hlasových, vizuálních a radiových zařízení a také připojení všech potřebných informačních databází a technologií.

Pracovníci krizového štábu tak při řešení mimořádné situaci rozhodují podle aktuálních informací, mají pomocí této technologie spojení se všemi policejními hlídkami operujícími na území kraje a disponují všemi potřebnými databázemi.
 

 

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

15. dubna 2015

vytisknout  e-mailem