Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policejní člun opět vyrazil na přehradní nádrž Rozkoš

NÁCHODSKO - Policisté objevili u milovníků vodních radovánek hned několik poklesků. 

Příjemné letní počasí přilákalo o víkendu 17. a 18. 7. 2021 na vodní nádrž Rozkoš u České Skalice opět množství návštěvníků. Vodní plochu brázdily jachty, motorové čluny i skútry nejrůznějších modelů a kubatur. Na hladinu vyrazili i paddleboardisté a plavci. Zkontrolovat, zda je na vodě bezpečno a všichni se pohybují podle pravidel, vyrazil i motorový člun Policie ČR, na palubě i s pracovníkem Státní plavební správy Děčín, do jejíž kompetence vodní plocha náleží.

Při jízdě po vodní hladině si policisté postupně vytipovali několik plavidel, u kterých následně i s pracovníkem plavební správy provedli kontrolu. Nutno podotknout, že tentokrát se milovníci vodních sportů příliš nevyznamenali, v průběhu odpolední jízdy osádka lodi podrobila kotrole šest plavidel, kdy zjistili, že čtyři plavidla brázdila vodu mimo vyhrazený prostor, navíc některá z nich přitom za sebou vlekla vodní lyžaře. Jeden řidič vodního skútru mimo vyhrazený koridor provozoval nedovolenou akrobacii a další  předložil při kontrole doklad vůdce plavidla, u něhož pracovník plavební správy vyslovil důvodnou pochybnost o jeho pravosti. Čtyři zaznamenané poklesky vyřešil ve své kompetenci pracovník plavební správy uložením blokové pokuty či předáním do správního řízení, podezření z předložení falzifikátu si převzali k dalšímu řízení policisté, kteří věc šetří jako podezření z trestného činu  padělání a pozměňování veřejné listiny. Za takové jednání hrozí až tříletý trest odnětí svobody či zákaz činnosti. 

Jedinou bezchybně zkontrolovanou osádku motorového člunu pak přítomná preventistka odměnila dárky pro příjemnější strávení léta na vodě a u vody, všechny kontrolovaní byli navíc i poučeni o bezpečném pohybu nejen na vodě, ale i na břehu, včetně ochrany zdraví a majetku,  i nutnosti řízení plavidel bez alkoholu.

Na závěr policisté všem návštěvníkům vodní nádrže Rozkoš vzkazují,  že k udržení pořádku a bezpečí na vodní ploše se budou s kontrolními plavbami policeního člunu setkávat i po celý zbytek letní sezóny.

kpt. Mgr. Eva Prachařová
koordinátor prevence
20.7.2021

vytisknout  e-mailem