Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policejní bezpečnostní opatření před vánočními svátky

Pražská policie opět před letošními vánočními svátky zesílí bezpečnostní opatření nejen bank.  

Policisté v rámci běžné hlídkové činnosti se více zaměří na ochranu vytipovaných peněžních ústavů a kontrolu osob pohybujících se v jejich blízkosti, ale i ostatní složky provedou preventivní opatření u vytipovaných poboček jednotlivých bank. Tento postup je výsledkem úzké spolupráce kriminalistů s  Českou bankovní asociací.
 
V loňském roce se osvědčilo zaměření policie na bezpečnost při svozech tržeb z obchodních domů a s tím související převozy peněz z bankovních ústavů a k bankomatům. Tento druh trestné činnosti v předvánočním období tradičně zaznamenává mírný vzestup, policisté proto učiní i letos potřebná preventivní opatření.
 
Loupežná přepadení v Praze mají tendenci klesat. V roce 2012 kriminalisté řešili celkem 555 skutků, objasnit se jim podařilo 240 případů, objasněnost tedy činí 43,24 %. Pražští policisté doposud evidují v letošním roce 424 skutků. Objasněnost se průměrně pohybuje kolem 50-ti %, což znamená mírné zvýšení oproti loňskému roku, ovšem přesná čísla budou známa až po ukončení statistik ke konci letošního roku. Kriminalisté se nadále potýkají s častými případy loupežných přepadení v bankovních a poštovních ústavech. Ve většině případů byl pachatelem těchto přepadení jednotlivec. 
 
V roce 2012 policisté vyšetřovali 18 případů loupeží v peněžních ústavech, přičemž 15 skutků (83,3%) se jim podařilo úspěšně objasnit. V letošním roce pak evidují k dnešnímu dni 21 loupežných přepadení a prozatím se jim podařilo objasnit 18 skutků (85,7%). Na všech nevyřešených případech kriminalisté i nadále intenzivně pracují. Rostoucí podíl na objasněnosti loupeží v bankovních domech v metropoli má nejen široká veřejnost a policie, ale rovněž aktivní přístup jednotlivých bank v otázce jejich bezpečnostních opatření.
 
„I když jednotlivé bankovní domy mají vlastní bezpečnostní opatření, jedno mají společné - snížení hotovostí na jednotlivých pokladnách. Lupiče od páchání přepadení pak velice často odrazuje nejen vysoký trest hrozící za tento trestný čin, ale i nevelké částky takto získané. Z předchozích statistických informací je vidno, že se daří objasnit tento druh trestné činnosti, a to také díky aktivní spolupráci s bezpečnostními odbory jednotlivých bank. Pražská policie intenzivní spolupracuje s Českou bankovní asociací, což velice přispívá k efektivitě objasňování této trestné činnosti.„ konstatoval mjr. Mgr. Jiří Zábrodský, vedoucí oddělení pražského krajského ředitelství, jehož tým kriminalistů se zabývá loupežnými přepadeními v Praze.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 10. 12. 2013

vytisknout  e-mailem