Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policejní bezpečnostní opatření před vánočními svátky

Před letošními vánočními svátky, jako již tradičně, zesílí Pražská policie bezpečnostní opatření týkající se bankovních domů, ale samozřejmě nejen jich. 

Policisté se v rámci hlídkové činnosti více zaměří na ochranu vytipovaných peněžních ústavů a kontrolu osob pohybujících se v jejich blízkosti. Nicméně vlastní preventivní opatření si
u vytipovaných poboček zajišťují samozřejmě i samotné bankovní domy. Tento postup je výsledkem úzké spolupráce kriminalistů s Českou bankovní asociací.

V minulých letech se rovněž osvědčilo zaměření policie na bezpečnost při svozech tržeb
z obchodních domů a s tím související převozy peněz z bankovních ústavů a k bankomatům. Tento druh trestné činnosti v předvánočním období tradičně zaznamenává mírný vzestup, policisté proto učiní i letos potřebná preventivní opatření. Policie je samozřejmě v úzkém kontaktu s bezpečnostními agenturami zbývajícími se převozy peněz a rovněž managementem velkých obchodních řetězců a společně vyhodnocují bezpečnostní rizika a přijímají odpovídající opatření.

Počet loupežných přepadení v Praze několik posledních let klesá. V roce 2016 řešili kriminalisté celkem 238 případů, z čehož 136 objasnili, tj. 57,14 %. Ke konci listopadu 2017 eviduje pražská policie 214 skutků. Objasněnost se konstantně pohybuje průměrně kolem 60-ti %.

V roce 2016 vyšetřovali policisté 3 případy loupeží v peněžních ústavech, přičemž se podařilo úspěšně objasnit jeden z nich. V letošním roce pak evidují k dnešnímu dni 1 loupežné přepadení bankovní pobočky, které je rovněž objasněno. Na všech dosud nevyřešených případech kriminalisté i nadále pracují. Rostoucí podíl na objasněnosti loupeží v bankovních domech v metropoli má nejen široká veřejnost a policie, ale rovněž aktivní přístup jednotlivých bank v otázce jejich bezpečnostních opatření.

„I když jednotlivé bankovní domy mají vlastní bezpečnostní opatření, jedno mají společné - snížení hotovostí na jednotlivých pokladnách. Lupiče od páchání přepadení pak velice často odrazuje nejen vysoký trest hrozící za tento trestný čin, ale i nevelké částky takto získané. Z předchozích statistických informací je patrné, že se daří objasnit tento druh trestné činnosti, a to také díky aktivní spolupráci s bezpečnostními odbory jednotlivých bank. Pražská policie intenzivně spolupracuje s Českou bankovní asociací, což velice přispívá k efektivitě objasňování této trestné činnosti„ konstatoval mjr. Mgr. Jiří Zábrodský, vedoucí oddělení pražského krajského ředitelství, jehož tým kriminalistů se zabývá loupežnými přepadeními v Praze.

Krajské ředitelství Policie
Hlavního města Prahy

7. 12. 2017

vytisknout  e-mailem