Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policejní autobus odhaloval neukázněné řidiče

KRAJ - Počátkem týdne vyrazili policisté do silničního provozu opět se služebním autobusem. Tentokrát odhalili 60 dopravních přestupků. 

Na počátku pracovního týdne bylo opět možné setkat se na páteřních tazích Libereckého kraje s autobusem, který je primárně využíván policisty služby dopravní policie k odhalování protiprávního jednání v dopravě. Vyčlenění policisté díky možnosti skrytého dohledu monitorovali a následně i zaznamenávali přestupky řidičů. 

Pozornost zaměřili především na řidiče nákladních vozidel, kteří za jízdy drželi či jiným způsobem manipulovali s telefonickým či jiným hovorovým zařízením. Policisté však v rámci výkonu uvedené činnosti odhalovali i jiná protiprávní jednání, jakými jsou například nerespektování dopravního značení, předjíždění v úseku, kde to není povoleno. Do jejich pomyslného hledáčku se v nejednom případě zachytili i tací, u kterých byly zjištěny ať již závažné či méně závažnější prohřešky ve formě neodpovídajícího technického stavu vozidla či jejich výhledu z vozidla bránily předměty, které v uvedeném poli nesmějí být umístěny.

2
Celá akce probíhala především v úseku silnice pro motorová vozidla č. I/35 a účastnilo se jí celkem 14 dopravních policistů.

Zapojení speciálního autobusu se z dlouhodobého hlediska jeví, jako velmi efektivní represivní nástroj Policie ČR, jehož prostřednictvím dochází nejen k odhalování protiprávního jednání, ale především k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Policisté v rámci dopravní akce odhalili celkem 60 dopravních přestupků, kdy v 58 případech uložili blokové pokuty v celkové výši 29.600,- Kč.

  1. Bezpečnostní pásy 37/14600
  2. Držení hovorového nebo záznamového zařízení za jízdy 12/7300
  3. Nezajištěný náklad 2/1000
  4. Technický stav vozidel 3/1500
  5. Způsob jízdy 1/500
  6. Pojištění vozidla 1/1500
  7. Přednost jízdní pruhy 1/1000
  8. Nevytvoření záchranářské uličky 1/200

Ve dvou případech policisté přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu. 

Dále v jednom případě policisté odhalili řidiče, který před jízdou požil alkoholické nápoje, kdy mu byla naměřena hodnota do jedné promile. Uvedené jednání taktéž policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání, řidiči  na místě zakázáli další jízdu a odebrali mu řidičský průkaz.

Dle statistických údajů byl v Libereckém kraji v období od ledna do srpna 2021 nejčastější příčinou vzniku dopravní nehody právě nesprávný způsob jízdy. Z celkového počtu 2989 šetřených dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy hlavní příčinou nehody v 1432 případech, při těchto nehodách bohužel zemřeli 3 účastníci dopravních nehod, 5 jich bylo zraněno těžce a 220 lehce.

Vzhledem k uvedeným číslům, ale i proto, že akce, při nichž je využíván služební autobus, jsou jednoznačně přínosné, bude dokumentace přestupků touto formou ze strany policie využívána nejen nadále, ale i stále častěji.   


21. 9. 2021
nprap. Adéla Maňasová
preventistka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem