Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policejní autobus odhalil téměř čtyři desítky hříšníků

KRAJ - Během akce zjistili policisté téměř čtyřicet dopravních přestupků. Nejčastěji se jednalo o nepoužití bezpečnostních pásů a telefonování za volantem. 

V uplynulém týdnu, ve středu 2. června 2021 se mohli řidiči na Liberecku opět setkat s policejním autobusem. Probíhala jedna z dalších dopravně bezpečnostních akcí zaměřená na věnování se řízení s využitím pracovního týmu „TOP SPEED TEAM“ a služebního autobusu.

3Cílem těchto akcí je snížit počty a následky dopravních nehod řidičů vozidel v souvislosti s nevěnováním se řízení, což je i jednou z priorit stanovených pro letošní rok službou dopravní police Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. S ohledem na vývoj dopravní nehodovosti a nekázeň některých řidičů nákladních vozidel se policisté zaměřili primárně na způsob jízdy řidičů právě nákladních vozidel, zakázané předjíždění nákladních vozidel v určitých úsecích pozemní komunikace, používání povinného bezpečnostního pásu řidiči, předměty bránící řidiči ve výhledu z vozidla, držení hovorového nebo záznamového zařízení, respektování dopravního značení, technický stav vozidel a všechny formy nevěnování se řízení.

Akce byla zaměřena na dálnici č. D10 a na silnici pro motorová vozidla č. I/35 a zúčastnilo se ji celkem 14 dopravních policistů.

Policisté odhalili během akce  37 dopravních přestupků, za které uložili  pokuty příkazem na místě v celkové částce 26 400 Kč.

Nejčastější prohřešky:

  1. bezpečnostní pásy 15/6900 Kč
  2. držení hovorového nebo záznamového zařízení za jízdy (mobil)  12/9200 Kč
  3. 3x technický stav vozidla 
  4. 1 x nákladní vozidlo bez registrační značky

 a další přestupky, které se týkaly způsobu jízdy, nerespektování dopravního značení apod..

Během akce si krátce před polednem  policisté všimli na dálnici č. D10 jedoucího vozidla Toyota Yaris ve směru  na Prahu, ve kterém spatřili osobu, na níž byl vydán příkaz k zadržení v souvislosti s pácháním majetkové trestné činnosti. Za tímto vozidlem se vydaly dvě hlídky z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a vozidlo zastavily u obce Březina pod mostem na silnici č.  I/10. Řidiče policisté zadrželi a předali následně kriminalistům. Muž neměl navíc za volantem co dělat, neboť měl platný zákaz řízení motorových vozidel. Ve vozidle se nacházely věci pocházející z trestné činnosti. Jeho spolujezdkyně se dopustila přestupkového protiprávního jednání v souvislosti s držením drog. Policisté u ní zajistili sáček s krystalickou látkou - pervitinem v množství malém. Té na místě uložili pokutu příkazem ve výši 6 500 Kč. 

V následujícím období jsou plánovány další dopravně bezpečnostní akce mající za cíl snížit počty dopravních nehod a jejich následků.


8. 6. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem