Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policejní akce „Provoz 10-19“

LIBEREC – S vykutáleným cizincem se policisté setkali opakovaně. Nyní čeká na svůj trest. 

V pondělí 18. listopadu proběhla v katastru města Liberce další z plánovaných akcí policistů z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Včetně policistů z Oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort se do akce zapojili také pracovníci krajského ředitelství z Oddělení dokumentace.
V rámci několikahodinového opatření se policisté zaměřili především na odhalování protiprávního jednání ve vztahu k zákonu o pobytu cizinců na území České republiky, osoby v pátrání a na páchání protiprávní činnosti. Ke své práci vybrali několik objektů, na nichž probíhají například stavební práce, navštívili také jednu z libereckých pekáren a kontrolovali i osoby na autobusových a vlakových nádražích v Liberci.

Zkontrolovali na více jak dvě desítky občanů České republiky a bezmála padesátku cizinců. Nejvíce kontrolovaných zahraničních dělníků bylo z Ukrajiny a Bulharska. Policisté zjistili čtyři porušení zákona o pobytu cizinců, za něž uložili v příkazním řízení pokuty v celkové výši osmnáct set korun. Dva z cizinců byli zajištěni z důvodu po nich vyhlášeném pátrání a dva cizinci byli podezřelí z neoprávněného zaměstnání, přičemž s nimi bylo zahájeno správní řízení ve věci vyhoštění.

Pomyslným bonbónkem pak bylo odhalení cizince z Ukrajiny, který se policistům v průběhu kontrol prokazoval padělaným dokladem. Nepravý doklad odhalili policisté z Oddělení dokladů a specializovaných činností, kteří se akce „Provoz 10-19“ z pochopitelných důvodů účastnili také. Ukrajinec prokazoval svou totožnost litevským dokladem s jinou identitou. Paradoxem však bylo další zjištění, které policejní odborníci na padělané doklady odhalili. Cizinec se již v minulosti pokoušel vydávat za někoho jiného prostřednictvím neregulérního, a tedy padělaného dokladu. Tehdy to byl doklad rumunský. Aby toho nebylo málo, výtečník z ciziny byl navíc v Schengenském informačním systému zaveden v pátrání pro ukrajinské úřady. To bylo velmi pravděpodobně důvodem, proč vystupoval pod jinými identitami na území České republiky.

Policisté z Oddělení dokumentace zahájili s výtečníkem trestní řízení, které doputovalo až k Okresnímu soudu v Liberci. Za svá provinění si vysloužil soudní vyhoštění na dobu tří let. Na rozhodnutí o délce správního vyhoštění vyčká cizinec v Zařízení pro zajištění cizinců, které je pro tyto účely zřízeno.

Na závěr je nutno dodat, že rozdíl mezi soudním vyhoštěním, které ukládá jako trest Okresní soud, se vztahuje pouze na území České republiky. Naopak správní vyhoštění, které vydává cizinecká policie je opatřením, které se vztahuje na území všech členských států Evropské unie. V případě nerespektování správního nebo soudního vyhoštění se cizinec vystavuje trestnímu stíhání pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

27. listopadu 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem