Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pol Point - Zbiroh

PLZEŇSKÝ KRAJ - Již třetí Pol Point v našem kraji slouží veřejnosti při podání oznámení. 

Již třetí Pol Point na území Plzeňského kraje je k dispozici veřejnosti od 2. listopadu. Tentokráte jsme zahájili provoz bezobslužného kontaktního místa Policie České republiky na Rokycansku v obci Zbiroh.

Slavnostního otevření se jako tradičně zúčastnil ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje plk. Jaroslav Vild se zástupci místní samosprávy, a to konkrétně s p. starostou Ing. Josefem Štíchou, MBA a jeho tajemníkem Mgr. Pavlem Vlčkem. „Jelikož je Rokycansko díky Brdům stále častěji navštěvovanější lokalitou, pokládali jsme za vhodné, zřídit Pol Point i v této oblasti. Pro místní obyvatele i turisty, kteří sem míří, jsme chtěli rozšířit moderní cestou komunikaci občana s policií.“, uvedl krajský ředitel plk. Vild.

Na jeho slova následně navázal p. starosta Josef Štícha, který dodal: „Občané Zbiroha si za téměř 10 let zvykli, že u nás není služebna obvodního oddělení, ale jen policejní stanice, kde není zajištěna nepřetržitá služba. Proto věřím, že zřízení Pol Pointu je velkým přínosem pro naše občany. Ušetří to jejich čas, získají vyšší soukromí a budou mít možnost jej využít až do 22. hodiny.“

Podotýkáme, že v Plzeňském kraji je Pol Point rovněž v Městě Touškově a na Folmavě. Právě prostřednictvím našeho prvního Pol Pointu, jsme v minulém týdnu přijali první oznámení, a to o internetovém podvodu.

Co Pol Point konkrétně znamená a v jakých záležitostech ho lidé mohou využít?

Pol Point (můžeme přeložit jako policejní bod) je alternativou pro podání jakéhokoliv oznámení, které snese odkladu. Veřejnost ho tedy může využít ve všech případech, kdy s ohledem na život a zdraví není nutné kontaktovat bezplatnou linku 158. Nenahrazuje tedy tísňové volání, nýbrž se jedná o způsob kontaktu občanů s policisty ve věcech, které by, zjednodušeně řečeno, přišli osobně oznámit na policejní služebnu.

Jedná se o bezpečné kontaktní místo policie, kde je oznamovateli vytvořeno soukromé a diskrétní prostředí. Lidé ho mohou využít v záležitostech, kdy se sami stali obětí trestného činu a např. z nejrůznějších osobních důvodů je pro ně nevyhovující dostavit se na policejní služebnu. Z tohoto místa však mohou oznámit i jakékoliv protiprávní jednání, o kterém se dozvěděli či byli jeho svědkem.

Jak Pol Point funguje?

Jak jsme již výše uvedli, jedná se o bezobslužné místo, jehož návštěva nevyžaduje po oznamovateli žádné nároky a bez jakéhokoliv vlastního kroku může dotyčný ihned na dálku komunikovat s policistou. Před vstupem do Pol Pointu si občan zazvoní na zvonek u vchodových dveří do Pol Pointu a následně mu je umožněn vstup do místnosti. Ta je vybavena výpočetní technikou a kamerami pro nahrávání úkonů, o čemž je oznamovatel hned na úvod poučen policistou, který se videokonferenčně do místnosti připojí. Za oznamovatelem, pokud on sám nebude chtít, nikdo jiný vstoupit nemůže a je pouze na něm samotném, kdy se rozhodne rozhovor s policistou ukončit a z Pol Pointu odejít. Policista, který s oznamovatelem hovoří, může bezodkladně provádět příjem oznámení a rovněž tyto úkony dokumentovat. Přijaté oznámení následně obratem postoupí příslušnému policejnímu orgánu k dalšímu šetření, aniž by oznamovatel musel cokoliv podepisovat – vše je nahráváno a přiloženo ke spisu.

Jaké jsou přednosti Pol Pointu?

Podání oznámení prostřednictvím Pol Pointu má pro oznamovatele své nesporné výhody, a to efektivní a rychlý kontakt s policistou, pohodlí a úsporu času. Mezi další přednosti patří technické vybavení této místnosti umožňující vzdálený kontakt s policistou (což některé oběti vzhledem k charakteristice protiprávní jednání, které na nich bylo spácháno – např. domácí násilí, znásilnění apod., upřednostní před osobní návštěvou policejní služebny) a rovněž vytvoření bezpečného místa pro oznamovatele. Pozitivum, ne však zcela zásadní, můžeme shledat i v podobě nižší administrativní zátěže pro samotné policisty.

Kde vznikla myšlenka Pol Pointu?

Vůbec první Pol Point na území České republiky vznikl ve Středočeském kraji v roce 2020, kdy se myšlenka ředitele Krajského ředitelství policie Středočeského kraje brig. gen. Václava Kučery o této formě rozšířené služby veřejnosti proměnila do pilotního projektu. Nyní jich ve Středočeském kraji funguje již několik, a to ve třech základních modifikacích.

Závěrem bychom chtěli poděkovat za spolupráci a podporu představitelům obce Zbiroh.

https://mapy.cz/zakladni?source=addr&id=9781901&ds=1&x=13.7689072&y=49.8600640&z=17

Zbiroh.png
 

(Zdroj: www.mapy.cz)

mjr. Mgr. Pavla Burešová
2. listopadu 2022

Odkazy do noveho okna

Pol Point

Pol Point 

Detailní náhled

Pol Point 3

Pol Point 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem