Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

POL POINT mají k dispozici i v Roztokách u Prahy

KRAJ/ROZTOKY - Občané v Roztokách u Prahy mají možnost podat jakékoliv oznámení policistům novým moderním způsobem - prostřednictvím POL POINTU. 

Občané Roztok u Prahy mají od února letošního roku možnost moderním a efektivním způsobem komunikovat s Policií ČR, a to prostřednictvím systému POL POINT – asistované digitální služby. Speciální bezobslužná místnost je zřízena přímo v budově Městské policie Roztoky, ul. 17. listopadu čp. 37. Občané mohou komunikovat s policií videokonferenčně, bez čekání, bez nutnosti podepsání protokolu, za zachování všech zákonných postupů.

Nově zřízený POL POINT představil a za účasti starosty města Roztoky, Mgr. Jaroslava Drdy, který si jej jako první vyzkoušel i v praxi, zprovoznil generál Václav Kučera, ředitel středočeské policie a současně autor tohoto systému.

POL POINT zřízený v objektu roztocké městské policie je bezobslužný. Toto bezpečné kontaktní místo umožňuje občanům vytvářet soukromé prostředí k podání oznámení. Mohou jej využít v případě, že se sami stali obětí trestného činu a výslech na policejní služebně by považovali za druhotnou újmu, nebo chtějí podat oznámení o trestném činu, nebo jiném, protiprávním jednání, o kterém se dozvěděli, nebo se stali svědkem události, pro kterou policejní orgán požaduje vysvětlení.

Důvod pro využití kontaktního místa může být pro občana ale i ryze pragmatický, kterým je jeho pohodlí a úspora času. Policista může bezodkladně provádět příjem oznámení a dokumentovat jej. Virtuální způsob komunikace umožňuje přijmout oznámení z jakéhokoliv místa a přijaté oznámení obratem postoupit příslušnému policejnímu orgánu k dalšímu šetření. Občan, který oznámení podává, nemusí nic podepisovat, protože průběh celého výslechu se nahrává a nahrávka se přikládá ke spisu.

Oznamovatel  nemusí čekat na policejním oddělení na příjezd policisty, pokud řeší události v terénu, ale může vyřešit svou záležitost okamžitě – videokonferenčně.

JAK SYSTÉM POL POINT FUNGUJE

  • občan zazvoní na zvonek označený POL POINT
  • je vpuštěn do zabezpečené místnosti (kdykoliv ji může opustit, dovnitř se nikdo nedostane)
  • okamžitě s ním naváže kontakt policista prostřednictvím videokonference
  • lze oznámit  jakékoli protiprávní jednání
  • z průběhu oznámení či výslechu se pořizuje nahrávka, která se přikládá ke spisu; není nutné nic podepisovat
  • POL POINT NENAHRAZUJE LINKU 158 (v případě ohrožení života či zdraví je nutné bezodkladně kontaktovat linku 158)


Asistovaná digitální služba – POL POINT - je budována jako soubor tří základních způsobů komunikace, a to podle místa, odkud občan s policií komunikuje.

Občané Roztok mají k dispozici tzv. bezobslužný typ POL POINTU. Tento druh „Pointu“ je budován v převážné míře v objektech policie, či městské policie. V případě, že se občan dostaví k zabezpečené místnosti, je mu policistou z centrálního místa – OPTO (oddělení příjmu trestních oznámení), po krátké komunikaci prostřednictvím domovního telefonu, umožněn vstup do této místnosti. Bez elektronického odemknutí nelze do místnosti vstoupit. Po vstupu občana do místnosti se policista z operační místnosti připojí na monitor v místnosti a s občanem komunikuje videokonferenčně. Občan nemusí nic ovládat a před zahájením úkonu je poučen a upozorněn na pořizování nahrávky. Za oznamovatelem, který je vpuštěn do takové místnosti, nemůže nikdo další vstoupit, pokud není vstup na dálku umožněn policistou. Naopak občan může z takové místnosti kdykoliv volně odejít. Výhodou těchto místností je tak nejen jejich technické vybavení, ale i vytvoření „bezpečné zóny“ pro oznamovatele. Videonahrávku s ukázkou využití naleznete na tomto odkazu: https://youtu.be/eXBA42mj59g

Dalším způsobem je budování míst, která jsou zřizována jako místa s částečnou obsluhou, tzv. poloobslužná. Tato místa jsou zřizována při obecních, či městských úřadech, kde jsou základní funkce systému zajišťovány pověřenými pracovníky obecního úřadu. Na těchto úřadech je vytvořena místnost, odkud může občan s policistou nerušeně komunikovat.

V případě, že se občan dostaví do místnosti zřízené na obecním úřadu, je postup obdobný jako u bezobslužné místnosti, jen s tím rozdílem, že pracovníkem příslušného obecního úřadu je ověřena totožnost osoby a zprovozněno videokonferenční zařízení. Provozní doba odpovídá zpravidla úředním hodinám obecního úřadu, případně záleží na domluvě s úředníky úřadu. Videonahrávku s ukázkou využití naleznete na tomto odkazu: https://youtu.be/4VNvos40YFY

Posledním, třetím způsobem, je komunikace z místa čistě virtuálního, tedy z vlastního technického zařízení (pozn.: osobní počítač, notebook, tablet, telefon) občana, který se prostřednictvím tzv. softwarového klienta (SW klienta) připojí z veřejné sítě zabezpečeným způsobem do VPN sítě. Tohoto způsobu lze využít i v případech, kdy policisté vyjíždějí na tísňové volání, po příjezdu na místo provedou potřebné úkony a v případě, že je potřeba vyslechnout oznamovatele nebo další osoby, předají instrukce o možnosti spojení prostřednictvím videokonference z osobního počítače. Výhodou tohoto způsobu připojení je neomezený prostor, odkud se může občan připojit, třeba z domova, ze zaměstnání nebo i ze zahraničí. Důležitá je dostatečné technické zařízení a dostatečná síla internetového připojení na straně oznamovatele. Videonahrávku s ukázkou využití naleznete na tomto odkazu: https://www.youtube.com/watch?v=pBLqI9Nou_o

KDE JIŽ POL POINTY FUNGUJÍ

Bezobslužné  Pol Pointy, které jsou zpravidla  budovány v objektech Policie ČR na území Středočeského kraje, jsou již k dispozici na těchto obvodních odděleních:
Karlštejn, Lysá nad Labem, Zruč nad Sázavou, Čechtice, Kostelec nad Labem, Týnec nad Sázavou, Sadská, Rožmitál pod Třemšínem, Týnec nad Labem, Křinec, Králův Dvůr nad Labem, Dobrovice, Hořesedly, Zdice, Lázně Kynžvart (Karlovarský kraj), Hořesedly, Slaný, Zdice, Sázava a nyní i Kostelec nad Černými Lesy.

Poloobslužné POL POINTY jsou zřízeny v budovách obecních či městských úřadů.
Přerov nad Labem, Rudná, Sedlec–Prčice, Lány, Pyšely, Krásná Hora n/Vltavou, Velvary, Kamýk nad Vltavou, Křivoklát, Mladá Boleslav, Stochov.

Pol Pointy - asistovaná digitální služba - vznikly jako pilotní projekt středočeské policie v únoru 2020. Od ledna 2021 fungují kontaktní místa již v rámci rutinního provozu na více jak třech desítkách míst Středočeského kraje (služebny i obecní či městské úřady), rozšířeny jsou i v Plzeňském a Karlovarském kraji. Jejich prostřednictvím již občané podali na tisícovku oznámení o protiprávním (trestním, či přestupkovém) jednání.

Ucelenou informaci o možnosti využití POL POINTŮ naleznete na tomto odkazu: https://www.youtube.com/watch?v=GIyheuWH2BM

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
15. 2. 2023

vytisknout  e-mailem