Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pokus vraždy

Ms kraj: Muž byl vláčen za autem na laně. Policisté věc překvalifikovali na pokus vraždy.  

                                                                                                                          Ostrava, 12. srpna 2010
 
Muž byl vláčen za autem na laně
Policisté věc překvalifikovali na pokus vraždy
                                                                                                                        
            V květnu letošního roku došlo na Karvinsku k případu, kdy byl 27letý muž vláčen za vozidlem na laně. Kriminalisté skutek překvalifikovali na pokus vraždy.
 
            Případ prověřovali a vyšetřovali policisté z Územního odboru Karviná a následně i krajští kriminalisté. Ti si věc převzali vzhledem k závažnosti. Kriminalisté se případu od počátku věnovali maximálně a na základě zjištěných informací zadrželi po pár dnech od skutku dva muže. Jejich komplic se ale skrýval, proto vyhlásili celostátní pátrání. I třetí pachatel skončil nakonec v policejních poutech.
            V této chvíli je možné konstatovat, že krajští kriminalisté překvalifikovali na základě zjištěných informací, včetně způsobu provedení skutku, jednání obviněných (tři muži ve věku 24 až 28 let z Ostravska a Karvinska). U všech tří je nyní skutek posuzován jako trestný čin omezování osobní svobody, dva pak čelní obvinění z pokusu trestného činu vraždy.
 
            Policisté musí ještě provést nejeden úkon trestního řízení. Do současné doby mimo jiného již vyslechli jak obviněné, tak poškozeného. Prověřovali a i nadále prověřují veškeré získané a zjištěné informace, včetně těch, které jim sdělily zúčastněné osoby. Dalším úkonem bylo zajištění a vyhodnocení stop nejen z místa činu. Policisté tak spolupracují s kolegy z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. Kromě nich (vyhotovují například expertizu z odvětví biologie) požádali kriminalisté o posudek z oboru soudního lékařství.
 
            Ohledně samotného skutku je možné připomenout, že trojice koncem května (konkrétně 23. 5. 2010) navštívila restauraci v Šenově na Ostravsku. Dostali se do potyčky s 27letým mužem, kterého předtím neznali. Muž z restaurace odešel, ovšem pachatelé se ho rozhodli pronásledovat a pomstít se mu. Nasedli do auta. Po nějaké době ho dostihli v blízkosti uvedené obce. Násilím ho vtlačili do zavazadlového prostoru osobního vozidla a z místa odjeli. V Prostředních Bludovicích auto zastavili a muže z kufru vytáhli. Podle dosud zjištěných informací se napadený bránil, a proto mu mělo být kolem nohy uvázáno lano. Muž měl být poté tažen asi 1,5 kilometru za jedoucím autem, následně odvázán a ponechán na místě. Poškozenému bylo způsobené těžké ublížení na zdraví.
             
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
12. 8. 2010
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem