Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pokus o vylákání 12 miliard

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) v tomto týdnu zahájili trestní stíhání trojice mužů, kteří se měli pokusit vylákat ke škodě s. p. Lesy ČR a České republiky až 12 miliard korun. 

Případ souvisí se s. p. Lesy ČR a dvěma smlouvami s právnickými osobami o poskytování poradenské činnosti a o rekonstrukci infrastruktury ICT (z roku 2007). Tyto smlouvy, které však podle závěrů kriminalistů ÚOKFK nebyly nikdy uzavřeny, měly být vyhotoveny jen za účelem uplatnění fiktivní pohledávky ve výši cca 221 milionů korun za s. p. Lesy ČR.

Přestože mělo jít o uplatnění fiktivních pohledávek a vyplacení částky bylo ze strany s. p. Lesy ČR odmítnuto, došlo následně v roce 2011 ze strany stejné obchodní společnosti (se sídlem v USA), která vystupovala jako vlastník údajných pohledávek za s. p. Lesy ČR, k podání tzv. "oznámení o existenci sporu" na Ministerstvo financí ČR. Zahraniční společnost měla nárokovat v souvislosti s nesplacenou pohledávkou ve výši cca 221 milionů korun zmaření investice v celkové výši až 12 miliard korun.

Kriminalisté ÚOKFK tyto skutky kvalifikovali jako pokus k trestnému činu podvodu a následně došlo k obvinění 3 mužů, z nichž jeden je bývalým zaměstnancem s. p. Lesy ČR.

Trestní stíhání všech osob probíhá na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody až na 10 let. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.


pplk. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
23. května 2014

vytisknout  e-mailem