Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pokus o podvod seniorky muži nevyšel

ZLÍNSKO: Opět zasáhl uvědomělý taxikář.  

Zlínští kriminalisté se zabývají pokusem o podvod šestaosmdesátileté ženy ze Zlína. Neznámý muž ji chtěl připravit o téměř čtyřicet tisíc korun. Je to už druhý velmi podobný případ, který kriminalisté ve Zlíně šetří. Tentokrát jako trestný čin podvod ve stadiu pokusu s trestní sazbou až pět let odnětí svobody.

Seniorce zazvonil před Vánocemi doma telefon a v něm se ozval údajný vnuk s prosbou o tři sta třicet tisíc korun. Paní bylo divné, že má vnuk jiný hlas, ale uklidnil ji, že je nachlazený. Nezarazilo ji ani to, že chtěl peníze nejprve na dluhy a pak na dárky. Žena „vnukovi“ řekla, že doma tolik peněz nemá a ten ji poslal, aby je přepočítala. Když znovu zavolal, sdělila mu, že má doma 37 tisíc korun. Muž jí tedy řekl, ať jde na poštu a peníze mu pošle na jeho jméno. Aby akci urychlil, poslal pro ni taxi. Žena vzala peníze a nasedla do vozidla, kde se taxikáři svěřila s tím, kam jede a proč. Tomu se celý příběh nezdál, poprosil ji o číslo na jejího syna a u toho ověřil, že se jedná o podvod. Ženu si převzal její syn a odvezl ji zpět domů.

 

Varování seniorům!

  • Pokud Vám volá rodinný příslušník a chce peníze, vždy si zpětným telefonátem ověřte, zda to byl opravdu on.
  • Nikdy nepředávejte peníze cizímu člověku!
  • Nedůvěřujte neznámým lidem a nikoho cizího si nevpouštějte domů!
  • Udržujte dobré vztahy se sousedy, mohou Vám v případě potřeby pomoci nejrychleji.
  • Nepodepisujte bez porady s rodinou závazné dokumenty o převodu majetku či peněžních půjčkách, neměňte bezhlavě poskytovatele elektřiny, plynu či telefonní operátory.

 

  1. ledna 2017, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem