Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pokračujeme v boji proti sexuálnímu zneužívání dětí

Workshopy pořádané Policií ČR v rámci projednávaní nařízení pro boj proti sexuálnímu zneužívání dětí on-line 

Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci PP ČR ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR předsedalo Pracovní skupině pro prosazování práva (LEWP – části pro policii), přičemž mezi jedno z hlavních témat skupiny patřilo vyjednávání návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví pravidla pro předcházení pohlavnímu zneužívání dětí a boj proti němu. Rozsáhlý text směřující k systematické ochraně dětí v on-line prostředí byl CZ PRES úspěšně diskutován v širokém kontextu prevence a odhalování potenciálně závadového obsahu, jeho pachatelů, a to za maximálně možného zohlednění práv jednotlivců na ochranu soukromí.

Policie ČR se významnou měrou podílela na objasnění aspektů technologické proveditelnosti tohoto návrhu nařízení. Konkrétně bylo vyjednávání textu podpořeno dvěma workshopy moderovanými českými policejní experty ve spolupráci s Evropskou komisí a předními mezinárodními odborníky z akademické sféry a soukromého sektoru.

První workshop se zaměřil na detekční technologie k odhalování nového i známého závadového materiálu a groomingu. Byla zde prezentována řada technologií, z nichž všechny jsou v současné době již dostupné. Tyto technologie významně přispívají k potírání sexuálního zneužívání dětí v online prostředí.

Druhý workshop se zabýval technologiemi na verifikaci věku. Experti se věnovali současným mechanismům ověřování věku, stejně jako nově vyvíjeným technologiím, které mají přispět k větší bezpečnosti dětských uživatelů online služeb.

Široká odborná veřejnost mohla také shlédnout film „V síti“, který byl promítán v Evropském parlamentu s možností hybridní debaty. CZ PRES díky své systematické práci dokázalo předat švédským kolegům konsolidovaný text zohledňující řadu praktických návrhů členských států k zajištění jeho realistickému naplňování.

plk. Iva Petráčková
Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci
31. ledna 2022

Odkazy do noveho okna

IMG_20220929_155405

IMG_20220929_155405 

Detailní náhled

IMG_20221116_130754

IMG_20221116_130754 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem