Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pojistili vraky a fingovali krádeže

Pojistný podvod za stovky tisíc korun odhalili policisté společně s jednou z pojišťoven.  

     Dva asi pětačtyřicetiletí muži v polovině března loňského roku zakoupili  totálně havarované auto Renault Master. To jeden z nich na sebe zaregistroval a druhý v pobočce pojišťovny v Luštěnicích pojistil mimo jiné proti krádeži. Při uzavírání smlouvy uvedl nepravdivé údaje o tom, že vozidlo nebylo v minulosti vážně poškozeno. O zhruba půl roku později oznámili odcizení tohoto více méně neexistujícího auta a po pojišťovně požadovali vyplacení pojistného plnění ve výši téměř 300 tisíc korun. Pojišťovna stanovila pojistné plnění na částku asi 190 tisíc korun, ale peníze nevyplatila, neboť její pracovníci zjistili porušení pojistných podmínek.
     Při dalším vyšetřování policisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování odhalili další řadu obdobně uskutečněných podvodů. V srpnu 2006 další podezřelý zakoupil jednu registrační značku a vyříznuté identifikační číslo z vozidla Opel Astra Caravan. Jiný z podezřelých opatřil veškeré doklady k vozidlu a auto zaregistroval na manželku podezřelého. Ten pak na jméno manželky uzavřel na auto pojistku mimo jiné i proti krádeži. V dubnu oznámil jeho odcizení a bez vědomí manželky uplatnil nárok na pojistné plnění. Pojišťovna mu vyplatila téměř sto tisíc korun. 
     V jiném případě další ze skupiny podezřelých osob zakoupil na Kladensku vrak vozidla Peugeot Boxer. Přes provozovatele bazaru nechal auto pojistit a do pojistné smlouvy uvedl nepravdivý údaj, že vozidlo nebylo v minulosti poškozeno. O několik měsíců později oznámil jeho odcizení a na pojišťovně uplatnil náhradu škody. Pojišťovna mu vyplatila něco málo přes sto tisíc korun. Podobně se pokusili o podvody další podezřelí u vozidel Škoda Fabia combi a Renault Megane Scenic combi. Pojistné plnění ve výši 144 tisíc respektive téměř osmdesát tisíc korun nebylo vyplaceno, protože pracovníci pojišťovny zjistili porušení pojistných podmínek.
     Z uvedených pěti vozidel čtyři v době pojišťování fyzicky vůbec neexistovala a pracovník pojišťovny na ně uzavřel pojistnou smlouvu aniž by provedl vizuální kontrolu předmětu pojištění. Obdobně pochybil pracovník stanice technické kontroly, který uskutečnil technickou a evidenční kontrolu nejméně na čtyřech neexistujících autech. Z podvodu, pokusu o podvod a organizátorství podvodu je podezřelých nejméně osm osob. Případem se dále zabývají policisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování v Mladé Boleslavi. Pachatelům hrozí peněžité tresty a také až několikaleté vězení.

vytisknout  e-mailem