Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pohlaví a rasy služebních psů PČR

Žadatel požádal o informaci týkající se složení pohlaví a plemen služebních psů Policie ČR. 

ODPOVEĎ:

Dne 18. března 2010 přijala centrální podatelna Policejního prezidia ČR Vaší žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb. týkající se služebních psů Policie České republiky, jejich pohlaví a rasové skladby.

 
Policie ČR využívá zejména psy a to v rámci využitelnosti v pátrací a hlídkové službě. Na rozdíl od fen jsou psi houževnatější, přirozeně tvrdší a dominantnější, což je nezbytné pro využití při zákrocích ve veřejném pořádku, jako jsou fotbalová utkání, demonstrace, rvačky apod. Feny jsou využívány zejména pro speciální pachové práce, jako je vyhledání OPL, výbušnin, akcelerantů, metody pachové identifikace, zbraní, neživých osob apod. Zde je poměr využití fen vyšší, než u všestranné kynologie. U psů dále odpadá problém s háráním, což je u fen doprovázeno i změnou v chování, sníženou ochotou k práci, únavou apod.
 
Vedle plemene německý ovčák využívá policie zejména plemeno belgický ovčák, v menším počtu také plemena rottweiler a knírač velký. Na speciální pachové práce se využívá i plemeno labradorský retrívr, případně další lovecká plemena. Jsou využíváni i kříženci různých ras, kteří jsou pro své povahové vlastnosti (temperament a ochota k práci) vhodní k využití na speciální pachové práce. Pro ty lze využít prakticky každé plemeno, které svými povahovými vlastnostmi, zejména temperamentem (chování v různorodém prostředí, chování k lidem, apod.), odpovídá nárokům pro výcvik služebních psů specialistů.


19. 3. 2010

vytisknout  e-mailem