Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podzimní prázdniny a čas dušiček

KRAJ - Policisté v Libereckém kraji budou v období podzimních prázdnin a svátků dohlížet nejen na řidiče, ale svoji pozornost zaměří i na prevenci před krádežemi. 

V průběhu tohoto i následujícího týdne očekávají policisté na silnicích Libereckého kraje zvýšený provoz na pozemních komunikacích a významných páteřních tazích, který je přímo spjat s podzimními prázdninami a také s podzimními svátky, zejména s uctíváním zesnulých. Nejen, že provoz bude v důsledku návštěv hrobů „hustší“, ale taktéž se na silnicích častěji setkáme s tzv. svátečními řidiči, kteří usedají za volant ve zcela výjimečných případech a jsou tedy jistým rizikem pro ostatní účastníky silničního provozu.

DušičkyV souvislosti s tím budou na bezpečnost v silničním provozu dohlížet hlídky v rámci vyhlášené celorepublikové speciální kontroly. Policisté se zaměří zejména na dodržování stanovené rychlosti jízdy, způsob jízdy, na povinnost použití bezpečnostních pásů a zádržných systémuů při přepravě dětí, na zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek před a během jízdy, na technický stav vozidel, ale také na telefonování za jízdy a kontrolu dokladů předepsaných pro řízení a provoz motorových vozidel.  Rovněž budou sledovat i problematiku spojenou s ilegální migrací, pašováním drog, ilegální přepravou zbraní a v neposlední řadě budou pozornost věnovat i pátrání po odcizených motorových vozidlech, hledaných osobách a věcech.

Kromě bezpečnosti a plynulosti provozu na silnicích budou policisté zajišťovat i veřejný pořádek. Obezřetní by měli být návštěvníci hřbitovů ve chvílích, kdy se věnují úpravám hrobů, aby tak nepřišli o své osobní věci. Zlodějům stačí krátká chvíle nepozornosti, například při zapalování svíčky nebo odnášení uschlých květin do kontejneru, během které dokáží z tašky ukrást třeba peněženku nebo mobilní telefon, aniž by si toho jejich majitelé všimli.

Policisté sice zvýší bezpečnostní opatření, avšak zodpovědnost za majetek je i na samotných občanech. Každá odložená věc může být lákadlem pro zloděje. Nenechávejte proto bez dozoru své osobní věci. To samé platí pro řidiče motorových vozidel parkujících v okolí hřbitovů. Krádeže věcí z vozidel patří mezi nejčastěji páchanou majetkovou trestnou činnost a „AUTO NENÍ TREZOR“. V žádném případě nechávejte ve vozidle jakékoliv doklady a to ani v palubní přihrádce. Tašky odložené viditelně na sedačce, mobilní telefony, navigace či jiné věci uvnitř vozidla jsou velkým lákadlem pro nenechavce. A stačí jim k rozbití okénka vteřina. Čím obezřetnější budeme, tím můžeme podobné nepříjemné situaci předejít.

Ačkoliv se policisté budou ve zvýšené formě vyskytovat na všech rizikových místech, ať již na silnicích či v rámci preventivní činnosti na uvedených hřbitovech a v jejich přilehlém okolí, mějme na paměti, že především my jsme těmi, kdo z velké části můžeme ovlivnit a eliminovat rizikové faktory, které nás ohrožují, a to především svým chováním a ostražitostí. Přesto však mohou nastat situace, kdy se můžete i přes veškerou ostražitost stát obětí trestné činnosti či jiného protiprávního jednání. V takovém případě jsou tu pro vás policisté kdykoliv na lince 158.
 

25. 10. 2022
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP LK

vytisknout  e-mailem