Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Podzimní KUZMA ukončen

Ve středu účastníci kurzu KUZMA (kurz zodpovědného majitele městského psa) zdárně ukončili podzimní běh 

Od září do listopadu pravidelně navštěvovali každou středu „cvičák“ ve sportovním policejním areálu Ostrava Hulváky. Pod bedlivým dozorem nejen policejních kynologů, ale i asistentů z řad absolventů, se snažili zlepšit ovladatelnost svého čtyřnohého miláčka. Pro některé to byl větší „boj“, pro některé šlo o mírné doladění výcvikových chyb. Každý se svým čtyřnohým kamarádem udělal kus práce. K nejvýraznějším posunům můžeme uvést:

Sváťa.jpgSváťa.jpg
Svaťa a kříženec Rony – Rony do rodiny doputoval z ostravského útulku, kde byl již opakovaně. Rony je poměrně sebevědomý a samostatný, inklinující k vůdčí roli a má rád věci pod vlastní kontrolou. K lidem, okolí, psům se projevoval agresivně. Psovodkyně jej prakticky nemohla pustit z vodítka. Měla obavy, že okamžitě vyvolá Rony rvačku. Sváťa měla během kurzu podporu i maminky. Obě před kurzem byly smířené, že jejich svěřenec zůstane takový, jaký je a že si pravděpodobně s jinými psy hrát nebude.
Po několika lekcích se našel recept. Povaha Ronyho se zlepšila. Sebevědomí Sváti také. Rony v dnešní době, alespoň v kontrolovaných situacích, přijímá od okolních lidí hlazení a pamlsky, bez obav běhá s ostatními psy na volno a bez náhubku. Sváťa jej kdykoli přivolá a dokáže předcházet případným konfliktům.  Dvojici však čeká ještě dost společné práce. Na jaře uvidíme, jak si jim dařila práce přes zimu.


 

 

Adéla.jpgAdéla.jpg
Adéla a Bárt – Adéla do kurzu nastoupila s tím, že její Bart je velmi temperamentní, těžko zvladatelný, má problémy při přivolání a to zejména ve společnosti jiných psů. Po zavedení důsledného uplatňování kontrastní výcvikové metody Bartova ovladatelnost zaznamenala poměrně rychlou vzestupnou tendenci.
Po několika lekcích Adéla mohla Barta pustit ve společnosti několika jiných psů a upevňovat jeho přivolání za působení silných rušivých vlivů. Společné dílo se podařilo. Bárt je dál temperamentním psem. Pomalu se učí svou energii vybíjet pod kontrolou své psovodkyně, kterou vnímá a plní její pokyny. Jednou ze silných stránek tohoto týmu se stal překážkový parkur, při kterém zvládá všechny možné překážky. Adéla neustále upevňuje jeho ovladatelnost při rychlém pohybu na dráze.


„Čivaví družstvo“ aneb Hanka s Angie a Lucka s Rubym - přišly do kurzu se zástupci nejmenšího psího plemene. Obě psovodkyně nastoupily s tím, že by rády předešly mnohdy běžně vídanému chování některých zástupců trpasličích plemen, kteří nedostali možnost se zdravě socializovat mezi svými. Nutno dodat, že jak Angie tak Ruby dokázali, že ani čivava nemusí trpět syndromem způsobeným hyperprotektivním jednáním majitelů. Oba se plně zapojili do veškeré činnosti kolektivu, ukázali, že se o sebe i mezi mnohonásobně většími parťáky dokážou postarat. Na kynologických překážkách oba excelovali, zejména chutí s jakou se na ně pouštěli. Svou odvahu také prokázali při probíhání překážky - „temného tunelu“.


Hanka.jpgHanka.jpg
Cílem kurzu není pouze zlepšit ovladatelnost svého psa, ale převzít za něj odpovědnost a být ohleduplný ke svému okolí. Každá dvojice udělala velký pokrok. Ze všech se stal sehraný tým. Své dovednosti všichni prokázali na závěrečném přezkoušení z poslušnosti. Své umění také předvedli na různých kynologických překážkách. Všichni absolventi si odnesli osvědčení o absolvování kurzu. Již tradičně závěr poslední lekce obohatila absolventy o jedinečnou ukázku psích specialistů na vyhledání drog nebo nástražných výbušných systémů. Služební pes jednoznačně označil místo, kde byla skryta 200 g náložka trinitrotoluenu.

 

 


Lucka.jpgLucka.jpg
Kurz se těší mezi dětmi velké oblibě. Již nyní evidujeme přihlášky na příští jarní kurz v roce 2015. O kurz se také zajímají dospělí. V příštím roce plánujme uspořádat intenzivní seminář pro dospělé. V případě zájmu (jak děti tak dospělí) můžete zasílat již nyní přihlášku na adresu: Krajské ředitelství policie Moravskoslezkého kraje, skupina tisku a prevence Ostrava, 30. dubna 24, Ostrava, která je dostupná na policejních webových stránkách www.policie.cz (sekce Krajské ředitelství policie Moravskoslezského krajce, akce a projekty).

Fotogaleriezde


por. Mgr. Kateřina Špoková
komisař
 

vytisknout  e-mailem