Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Podzim přináší nehody se zvěří

HODONÍNSKO: Policisté upozorňují na zvyšující se počet střetů s lesní zvěří. 

Tak jako každý rok, tak i letos s přicházejícím podzimem přibývá střetů se zvěří. Především srny, ale i divoká prasata migrují přes silnice a stávají se tak častým terčem pro řidiče motorových vozidel. Vesměs všechny tyto nehody se stávají mimo území obcí a měst a dochází k nim především v nočních či brzkých ranních hodinách. Nejčastěji ke střetům se zvěří dochází při průjezdu lesem, kolem větrolamu, remízku nebo kukuřičného pole. V letošním roce již policisté řešili více než 200 takových nehod, což je o 60 více než v loňském roce, a je pravděpodobné, že jich ještě bude přibývat. Jen za poslední týden přibylo osm nových událostí. Proto policisté apelují na řidiče, aby v tomto období byli obzvláště předvídaví a počítali s možností vběhnutí zvěře do jízdní dráhy vozidla.

Zatím poslední nehodu s účastí lesní zvěře evidují policisté od čtvrtku 10. října, kdy ve večerních hodinách na silnici u Čejkovic srazil řidič osobního vozidla Škoda Superb srnce. Na vozidle vznikla škoda 30tisíc korun.

Pokud dojde ke srážce se zvěří, je povinností řidiče kontaktovat Policii ČR – např. prostřednictvím tísňové linky 158. Na operační středisko je podstatné upřesnit základní údaje: místo střetu, zranění osob a také sdělit, jestli sražená zvěř netvoří překážku v silničním provozu. Policisté, kteří na místo vyjedou, provedou ohledání a zadokumentují událost. U těchto dopravních nehod vždy policisté vyrozumí příslušné myslivecké sdružení, které zajistí odvoz mrtvé zvěře. Je protiprávní usmrcenou zvěř odvážet bez vědomí mysliveckého sdružení.

por. Bc. Petr Zámečník, 11. 10. 2019

vytisknout  e-mailem