Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Podvody s platebními příkazy přibývají

Pracovníci odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy se již delší dobu zabývají trestnou činností, která se týká podvodů s platebními příkazy v peněžních ústavech.  

V měsíci říjnu roku 2009 byly obviněny tři osoby důvodně podezřelé z páchání podvodů prostřednictvím padělaných bankovních příkazů k úhradě. V poměrně krátké době se jim podařilo podat nejméně 90 platebních příkazů, které opatřili padělaným podpisem majitele účtu. Jejich záměrem přitom bylo z účtu firem i fyzických osob na své účty převést celkově více jak 7 miliónů korun. Čísla účtů i podpisové vzory k nim získávala skupina pachatelů z dokladů, které byly odcizeny z motorových vozidel. Dopadeni byli díky velmi dobré spolupráci dotčených bankovních ústavů a policie. Podstatnou část ze zmíněných převodů se tak podařilo včas zablokovat. Všichni tři obvinění skončili ve vazbě.
 
Obliba této trestné činnosti je bohužel mezi pachateli dlouhodobá a má stoupající tendenci. Velmi jim přitom pomáhá často laxní přístup občanů i firem k zabezpečení ochranných přístupových prvků k účtu. Jedná se zejména o podpisový vzor, který bývá ve většině případů shodný s podpisem používaným na všech i volně přístupných dokumentech, včetně například osobních dokladů. Většina majitelů bankovních účtů se rovněž spokojí s ochranou pouze podpisem, přestože mají možnost přístup k účtu zabezpečit například také heslem, apod. Přestože odhalování tohoto druhu trestné činnosti je poměrně komplikované, je policie úspěšná. Od počátku roku 2009 se kriminalistům podařilo obvinit již deset podezřelých osob, které se na peněžních ústavech pokusili pomocí 188 padělaných platebních příkazů vylákat částku přesahující 23 miliónů korun. Úspěšní přitom byli zhruba v polovině případů.
 
kpt. Bc. Eva Miklíková  10.11.2009

vytisknout  e-mailem