Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Podvody přes internet se množí i přes častá varování

DĚČÍNSKO -  Dávejte si pozor na internetovou inzerci, falešné nabídky ,,výhodných“ investic, nebezpečných investic do kryptoměn a falešné bankéře 

     Děčínští policisté a kriminalisté se v poslední době zabývají přibývajícími počty případů podvodů prostřednictvím internetu. Množí se případy podvodných internetových inzercí, falešných nabídek ,,výhodných“ investic nebo nebezpečných investic do kryptoměn, ale i ,, falešnými“ bankéři, kteří chtějí ,, zabezpečit a ochránit“ před zneužitím bankovní účet poškozených.  

     Prvním z mnoha je případ, kdy obchodování s bitcoiny zlákalo mladého muže z Děčínska, který chtěl do virtuální měny investovat. Prostřednictvím sociálních sítí jej na začátku června kontaktoval neznámý pachatel a nabídl mu investici do virtuální měny bitcoin. Poškozený muž na základě pokynů neznámého pachatele vložil celkem ve třech případech finanční hotovost v rozmezí od 600 do 1000 dolarů, do elektronické peněženky prostřednictvím internetové aplikace a tyto přeposlal do elektronické peněženky neznámého pachatele. Ke zvýšení investic z kryptoměny ani k navrácení finančních prostředků nedošlo. Poškozený nyní nemá ani bitcoiny ani své peníze, podvodník ho připravil o více než 54 tisíc korun.    

     Dalším je případ podvodu, kdy neznámý pachatel na konci května vylákal, pod záminkou investování do akcií energetické společnosti od poškozené ženy z Děčínska přihlašovací údaje, včetně hesla, k jejímu e-mailovému účtu, které vyplnila a zadala do údajného registračního formuláře a dále se podvodným jednáním dostal k přihlašovacím údajům do internetového bankovnictví poškozené.  Neznámý pachatel přiměl poškozenou ženu zaslat bezmála 6 tisíc korun na jím uvedený bankovní účet s tím, že se jedná o finanční prostředky na nákup akcií a následně poškozenou také přiměl nainstalovat si do mobilního telefonu aplikaci, sloužící k ovládání telefonu na dálku. Poté neoprávněně provedl celkem 25 transakcí v řádech desítek tisíc korun, které autorizoval kódy získanými z telefonu poškozené prostřednictvím nainstalované aplikace.

     Třetím případem je případ poškozené ženy z Rumburka, kterou přibližně v polovině května telefonicky kontaktoval údajný pracovník banky, který si chtěl ověřit její žádost o úvěr. Následně pod různými záminkami o napadení jejího bankovního účtu, záminkou o podvodném sjednání úvěru a záminkou ochrany před zneužitím jejích údajů uvedl, že bude kontaktovat policii.  Další den jí údajný pracovní banky opět kontaktoval a nabízel jí ochranu před sjednáním dalšího podvodného úvěru. Na poškozenou zapůsobil věrohodně a tak následně na základě instrukcí podvodníka sjednala u své banky úvěr na 800 tisíc korun. Následně jí kontaktoval další neznámý pachatel, který se představil jako kriminalista z Prahy s tím, že od její banky dostal podnět a věc bude řešit policie. Poté poškozenou opět kontaktoval údajný pracovník banky, který jí instruoval, že má vybrat peníze ze schváleného úvěru a vložit je do bankomatu v Děčíně. Mladá žena si nakonec vše rozmyslela a naštěstí vybrané peníze do bankomatu nevložila, o peníze nepřišla a celou věc tohoto podvodného jednání oznámila na policii.

     Čtvrtým z řady případů, je pokus podvodu, kdy počátkem června se neznámí pachatelé pod legendou narušení a zabezpečení bankovního účtu pokusili vylákat finanční hotovost od poškozené ženy z Děčínska, která dle jejich instrukcí vybrala ze svého účtu částku 196 tisíc korun a tu měla vložit do bitcoinového bankomatu. Od  vložení finanční částky žena nakonec upustila a na doporučení banky věc oznámila na policii.

      Policisté zaznamenávají hned několik typů jednání neznámých pachatelů souvisejícím s těmito podvody. Ti, jak je zřejmé z uvedených případů, manipulují s poškozenými a například pod záminkou výhodné investice do kryptoměn se nezákonně obohacují.  Nebo se vydávají za bankéře či policisty a pod legendou ohrožení finančních prostředků na bankovním účtu vmanipulují svou oběť do provádění finančních transakcí (vishing). Neváhají napodobit i telefonní jakékoli telefonní číslo, například banky apod.(spoofing).  Stejně tak manipulují s obětí výzvami k vybrání hotovosti z ,,ohroženého“ účtu a zároveň jí nabízí ochranu bankovního účtu. Peníze podvedeného majitele účtu nenávratně zmizí a jsou převedeny za přesných instrukcí přímo k podvodníkům. 

Jak se bránit a nenaletět?

  • Nikdy nenakupujte kryptoměny na adresy, které Vám někdo jiný předá ani je na takové adresy nepřevádějte.
  • Pamatujte, že banky ani Policie České republiky s provozovateli tzv. vkladomatů nespolupracují. 
  • Vždy si důvody takových telefonátů ověřujte na oficiálních kontaktech bankovních či finančních společností či dalších organizací, za které se podvodníci v danou chvíli vydávají.
  • Případné ohrožení bankovních účtů klientů banky řeší samy a nepotřebují k tomu zasílání přístupových údajů či údajů z platebních karet.
  • Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte.
  • Pachatelé Vás mohou oslovovat například telefonicky, e-mailem, nebo lákavou reklamou. Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené.
  • Neposkytujte ani žádné vaše osobní informace, nebo informace o vašem bankovnictví.
  • Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.
  • Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv.
  • Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika.
  • Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.

     Výjimkou nejsou ani podvodná jednání související s inzeráty zveřejněnými na internetových inzertních portálech prodávajícími. Na tyto inzeráty, například na prodej běžných spotřebních věcí reagují podvodníci, kteří komunikují s prodávajícím prostřednictvím zpráv, zaslaných přes komunikační platformu a vyzývají prodávajícího, prostřednictvím zaslaného odkazu, k vyplnění různých formulářů, ve kterých oběť podvodníka zadá veškeré své údaje, přístupová hesla k internetovému bankovnictví své banky, ale například i PIN ke kartě svého bankovního účtu.  

Co signalizuje pravděpodobný podvod?

  • Na inzerát reaguje cizinec. Není moc pravděpodobné, že si někdo ze zahraničí najde český inzerát s relativně běžným zbožím.
  • Kupující požaduje nestandardní způsob dopravy, např. prostřednictvím neznámé zahraniční přepravní společnosti, nebo vyzvednutí zástupcem společnosti.
  • Kupující navrhuje nestandartní způsob platby. Příkladem je zajištění jeho platby "přepravní společností", která peníze uvolní, až bude složena záloha nebo bude zboží na cestě nebo platební brána, který vyžaduje údaje z platební karty prodávajícího.
  • Kupující požaduje platbu přes neznámé služby různých nebankovních platebních společností nebo chce platit v kryptoměně.
  • Pro připsání zaslaných peněz má být složena jednorázová platba ze strany prodávajícího, nebo se objeví se komplikace, které vyžadují zaslání platby.
  • Zboží má být odesláno ještě před tím, než prodávající obdrží platbu.
  • Zbystřete tedy vždy, když prodej vybočuje ze standardního modelu: podám inzerát -> ozve se zájemce -> zaplatí -> zašlu zboží (popř. zašlu na dobírku).

 Zde naleznete další cenné rady a informace:

Kryptoměny v rukou podvodníků - Policie České republiky
Vishing a spoofing - Policie České republiky
Smishing - Policie České republiky
Falešné výhodné investice - Policie České republiky
Podvod přes inzerát - Policie České republiky
Silná hesla jsou základ - Policie České republiky 

Děčín 10. června 2022
prap. Bc. Eliška Kubíčková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

varování

varování 

Detailní náhled

varování

varování 

Detailní náhled

Smishing

Smishing 

Detailní náhled

varování

varování 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem