Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Podvody páchané na sociálních sítích

KARLOVARSKÝ KRAJ – Buďte opatrní při komunikaci přes sociální sítě! 

S vývojem technologií se vyvíjí i trestná činnost. Není proto žádným překvapením, že pachatelé hledají neustále nové a nové způsoby páchání trestné činnosti. V současné době pachatelé využívají především sociálních sítí, aby z uživatelů získali potřebné informace a nakonec i finanční prostředky. 

Pachatel zde vystupuje jako někdo, koho dotyčný člověk zná. Zakládá falešné účty, kterými zneužívá uživatelská jména a fotografie veřejných profilů a následně kontaktuje jejich sledující či přátele. Takovou osobu (sledujícího/přítele) pak žádá o zaslání telefonního čísla a následně i o přeposlání SMS zpráv, ve kterých se nachází různé potvrzovací kódy. Pokud pak takový člověk navíc přepošle i zmíněný kód, pachatel ho může připravit i o několik tisíc korun. 

Právě takováto podvodná jednání řešili policisté na Karlovarsku v poslední době v několika případech. Pachatel z poškozených osob vylákal na sociální síti pomocí falešně vytvořeného účtu telefonní kontakt, na který jim pak následně byl zaslán přihlašovací kód. Tento kód neznámému pachateli poškození přeposlali a poté jim byla naúčtována platba. Pachatel tímto jednáním způsobil škodu v celkové výši přesahující částku 12 000,- Kč. 

Je proto třeba dbát zvýšené opatrnosti a v případě, že Vás taková osoba kontaktuje, věnovat pozornost zejména následujícím ukazatelům: 
-    S dotyčnou osobou nemáte žádnou předchozí konverzaci, ačkoli víte, že jste si s ní v minulosti psali. 
-    Dotyčná osoba nemá téměř žádné nebo jen náhodné přátele a sledující (chybí společní přátelé/sledující či rodinní příslušníci). 
-    Vyhledáte danou osobu a zjistíte, že na sociální síti existují dva identické účty.
-    Zkontaktujete přítele jiným způsobem (například pokud na něj máte telefonní kontakt) a tento Vám sdělí, že zprávu nepsal on. 
V případě, že zjistíte, že se jedná o falešný účet, měli byste jej zablokovat a oslovit majitele skutečného účtu, aby o této skutečnosti věděl a mohl jednak podvodníkův účet také zablokovat a jednak upozornit i ostatní jeho přátele a sledující, aby na zprávy z falešného účtu nereagovali. 

Preventivní rady: 

•    NEREAGUJTE na pokyny v příchozích zprávách a NEPOSKYTUJTE soukromé informace (telefonní číslo);
•    NIKOMU nesdělujte kód (bezpečnostní, ověřovací, jednorázový);
•    V PŘÍPADĚ POCHYBNOSTÍ o identitě daného účtu kontaktujte osobu pokud možno jiným způsobem a informace si od ní ověřte;
•    BUĎTE OPATRNÍ a nikomu neznámému, natož internetovému příteli, neposílejte žádné informace, potvrzující kódy a finanční prostředky.

Při podezření na protiprávní jednání udělejte dokumentaci (snímky obrazovky, zálohy komunikace apod.). Stejně tak učiňte i v případě, že byste se přece jen stali obětí takového nebo jiného podvodu a věc nahlaste na nejbližším oddělení policie ČR nebo na tísňovou linku 158.  

prap. Mgr. Lucie Machalová
mjr. Bc. Kateřina Krejčí
27.7.2021

vytisknout  e-mailem